Veli VERGİLİ

İNSAN SEVGİSİ – Veli VERGİLİ

service

     Değerli Okuyucular, Kıymetli Dostlar; sevgi, yaratan tarafından insanlara verilmiş en yüce duygulardan biridir. Allah sevgisi, peygamber sevgisi, insan sevgisi, anne – baba, çocuk-kardeş sevgisi, komşu arkadaş – dost sevgisi, vatan sevgisi, doğa sevgisi vb. yüzlerce çeşidi vardır. Ama içlerinde en önemli ve kutsal olanlarından biri de insan sevgisidir. Üç ayların girdiği, dini sevgilerin ve içimizdeki ibadet aşkının filizlendiği bu günlerde insan sevgisi üzerinde yazıp siz okuyucularımı bu duyguya ortak etmek istedim. Varlıklar içerisinde en şerefli ve en mükemmel olanı insandır. Allah onu en güzel şekilde yaratmış ve yeryüzüne göndermiştir. Bundan dolayı sevgiye en lâyık olan insandır. Ancak çoğu zaman bunu sevdiklerimizden esirger, ihtiyacı olduğu zamanda onlara hissettirmeyiz. İş işten geçtikten sonra keşkelerin faydası olmaz. Sizden ricam bu yazıyı okuduktan sonra şartlar ne olursa olsun “seni seviyorum” denilen iki kelimeyi geç kalmadan sevdiklerinize söyleyip hikâyedeki duruma düşmeyelim.

               Mezarlıktaki defin işi bitmek üzereydi. O anda elli yıllık karısını kaybeden 78 yaşındaki adam : ” Onu ne kadar çok sevdim.” diyerek hüngür hüngür ağlamaya başlamıştı. Yaşlı adamın yaşlı sesi defin işleminin asil sessizliğini bozmuştu. Mezar başındaki diğer aile bireyleri ve dostlar şoke olmuşlardı. Yetişkin çocukları, babalarını yatıştırmaya çalıştılar : “Tamam baba, seni anlıyoruz .” Yaşlı adam gözlerini dikmiş kazılan mezara yavaş yavaş inen tabuta bakıyordu Daha sonra yaşlı adam hariç hepsi sırayla toprak attılar. Yaşlı adam hala : “Onu ne kadar çok sevdim. ” diye sesli sesli konuşuyordu. Kızı ve iki oğlu konuşmasını engellemek istediler  ama o devam etti. “Onu sevmiştim !” Kalabalık mezarlığı terk etmeye hazırlanırken, yaşlı adam gitmemekte direniyordu. Gözlerini mezara dikmiş bakıyordu. Hoca yaklaştı : “Kendinizi nasıl hissettiğinizi biliyorum ama gitme zamanı geldi. Buradan ayrılmalı ve kendimizi hayatın akışına bırakmalıyız .” dedi. Yaşlı adam çaresizlik içinde bir kez daha “Onu ne kadar çok sevdim. ” diyerek söylendi. “Beni anlamıyorsunuz. ” dedi hocaya “Ama ben bunu ona sadece bir kere söyleyebildim .” Sevgi gönlümüzde tutsak olsun diye değildir. Sevgi insanlara verdiğiniz sürece sevgidir. Hissettirmediğin sürece anlamı yoktur. Hikâyede olduğu gibi çoğu kişi bunu zamanında söylemez. Sevdiğine söylemediği için pişmanlık duyar ama son pişmanlık fayda etmez.      Değerli Dostlar ve Kıymetli Okuyucular; sevgi, insanın kalbinde tomurcuklanan nadide bir çiçektir. Mühim olan onu yara almadan yaşatabilmektir. Karne ve belgelerini alan çocuklarımızla durum değerlendirmesi yaparken sizden bir parça olan bu çiçeklere lütfen sevginizi esirgemeyin. Başarısız olsalar bile bunun nedenlerini aile içinde onlarla birlikte konuşup gidermeye çalışalım. Belli bir yaşa geldikten sonra sevdiklerimizin kıymetini daha iyi anlıyoruz. Sağlığında onları ziyaret etmeyip öldükten sonra cenazesine gidip günah çıkarmaya çalışıyoruz. Asıl sevgi, karşılık beklemeden, bir yarar gözetmeden sevmektir. Bu konuda Sevgili peygamberimizin sevgisi bize örnek olmalıdır. O, insanlığın aydınlanması için hayatı boyunca bütün güçlüklere göğüs gerdi. Her fedakârlığı ümmeti için yaptı. O halde sevdiklerimizi herhangi bir çıkar gözetmeksizin, sadece Allah rızası için sevmeliyiz. Bunu da inancımızın bir gereği olarak yapmalıyız. Büyük halk şairi Yunus Emre: ” İnsanı, yaratıcısından dolayı sevmeli.” demiştir. İnsanı sevmeyenlere: “Bir kez gönül yıktın ise, bu kıldığın namaz değil.”  “Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz. ” diyerek bize ne güzel öğüt  vermiştir. Mevlana ise ”Gel ne olursan ol yine gel.” diyerek tüm insanları bağrına basmakta Allah yoluna davet etmektedir. En önemli dini günlerimizin başladığı zaman dilimindeyiz. İnsan olarak birbirimizi çıkarsız sevelim. Şimdilik sağlıkla, dostça kalın;  hoşça kalın.

1649 kez okundu.

İNSAN SEVGİSİ – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam