Veli VERGİLİ

İLÇEMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM – Veli VERGİLİ

service

        Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, geçen hafta  salı gününü çarşambaya bağlayan gece 04.08’de  hepimizi uykudan uyandırıp kabusu yaşatan Gölyaka depremini yaşadık. 12 Kasım Düzce depreminin 23. yıldönümünde saat 18.57’de yapılan tatbikatla  bu depremin provasını yapmıştık. Ancak ne kadar tatbikat, hazırlık, prova yapsak da  deprem denilen acı gerçekle karşılaşınca ne kadar aciz ve çaresiz olduğumuzu anlıyoruz. Bölgemizin her yerinde hissedilen bu afeti can kaybı olmadan atlattığımız için yüce Allah’ımıza şükredip bizi beterinden saklasın, güzel bölgemizin güzel insanlarına geçmiş olsun diyelim.

Asıl gerçek şu: ” Deprem öldürmez, bina öldürür. ” Onun için bu hafta: ” Sağlam evler yapalım depreme karşı çıkalım. ” diyerek kentsel dönüşümle ilgili ilçemizde yapılması gerekenleri dile getirmeye çalıştım.

            6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanunu:  Şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde  depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapıların risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalara kentsel dönüşüm diyoruz. Kentsel dönüşüm 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinden sonra daha çok gündeme gelmiş, yapılan çalışmalarla 2022 Gölyaka depreminde semeresi görülmüştür. Bunun için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bireysel olarak ve toplu olarak başvurulması gerekiyor. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına alınıyormuş. Belediyelerin de  kendi sınırları içerisinde eski kamu yapılarını veya  imar planına veya inşaat ruhsatına aykırı olanları tespit edip encümen kararı ile  kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı durdurma ve yıkım kararı alma yetkisi varmış. Ekonomik ömrünü tamamlamış 45-50 yıllık eski yapıların tamamı kentsel dönüşüm kapsamına alınabileceği ilgili kanunla belirlenmiş. 

              Değerli Okuyucular, ülke genelinde bütün binalar 6306 Sayılı Kanun kapsamında bulunuyor. Binanın bulunduğu yere, yaşına, deprem bölgesine bakılmaksızın “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar kanun hükümlerinden faydalanıyor. Yani bu durumda riskli ev sahibi olan herkes kentsel dönüşüme  başvurabiliyor. Benim tavsiyem ilçemizde yaşlı ve riskli binası olanlar bir an önce başvursun. Yoksa son pişmanlık fayda etmez. Bu konuda devlet kira yardımı ve kredi dahil her türlü yardımı yapıyor. Son depremden  dersler almalıyız. Bazı dostlarımız Düzce’den daire alacağım diyerek eski ucuz daireleri aldılar. ”Ucuz etin yahnisi yavan olur. ” Ne oldu? Birçok bina hasarlı çıkıp yıkım kapsamına girecek. Yazık değil mi yıllarca biriktirilen emeklere? Bazı müteahhitlerinde bu depremde foyası ortaya çıktı.Yeni binalarda oluşan hasarları görünce insanların bunlara güveni sarsıldı. Yani anlayıp dinlemeden bina almak pek akıl karı değil. Dikkat etmek lazım. Ne demişler : “Depremden korkma, insanlardan kork. ” Unutmayalım:” Doğal afetler önlenebilir,insan isterse! ”

             Değerli Dostlar ve Okuyucularım, Kentsel dönüşüm konusunda  ilçemizle ilgili beyin fırtınası yaptığımızda çok kötü durumda olduğumuz söylenemez. Bireysel anlamda insanlarımızın son depremle gerekli dersi aldığına inanıyorum.Yalnız ilçemizde hala geçmişte olduğu gibi devletin belirlediği standartların dışında usulsüz yapılaşmalar var. Bunlar gemisini yürüten kaptan misali siyasi ve ekonomik gücü arkasına alarak hak etmedikleri işler yapıyor. Ben burada bunları dile getirmek istemiyorum. Bundan otuz yıl önce kendi binamda bunun acısını yaşadım. Bugün belediye “Kentsel Dönüşüm” konusunda bir çalışma yapsa Yığılca’da 30-40 adet usulsüz yapı var. Başta kaymakamlık binası ve  kamu binalarının da  kontrol  edilip ihtiyaç varsa kentsel dönüşüme alınması gerekir. Geleceğimiz açısından bu çok önemli. Umarım bu yazdıklarım ilgililerin kulaklarına küpe olur, gereğini yaparlar. İlçemizin gelecekte her türlü afetlerden uzak olması dileklerimle: Dostça kalın, sevgiyle kalın, sağlıkla kalın; hoşça kalın. 

2392 kez okundu.

İLÇEMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam