Veli VERGİLİ

10-12 KASIM VE OKULLARA ARA TATİLİ – Veli VERGİLİ

service

              Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, İnsan hayatının neşeli, mutlu günleri olduğu gibi hatırlandığında acı ve hüzün veren matem günleri de vardır. Kasım ayının ikinci haftasına girdiğimiz bu hafta ülkemizin hüzün, acı günlerinin yaşandığı bir zaman dilimidir. 10 Kasım günü büyük önderimiz Atatürk’ün ölümünün 84.  yıldönümü. 12 Kasım günü ise 1999 Düzce depreminin 23. yıl dönümüdür. Bu hüzünlü ve acılı günlerin ardından, MEB iş takvimine göre 14-18  Kasım tarihlerinde 2022-2023 yılı 1. döneminin ilk ara tatili yapılacaktır. Bu hafta bu konularda yazıp dikkatinizi çekmek istedim.

              Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü bedenen bu dünyadan ebedi aleme göç etmiştir. Ölümünün 84.  yıl dönümünde saygıyla anıyorum. O bedenen aramızdan ayrılmış olsa bile ruhen 84 yıldır aramızdadır. İlkokula başladığım ilk gün okul bahçesinde onunla tanışmıştım. Sınıfa girince ilk defa kara tahtanın üzerinde onu görmüştüm. Bu okul hayatım ve öğretmenlik yaptığım kırk yıl boyunca hep böyle devam etti. Neredeyse ömrümün elli beş yılı böyle geçti.Vefat ettiği 1938 yılı gibi Perşembe günü gibi bu yıl da aynı güne  tesadüf etti. Perşembe günü yine bayraklar yarıya inecek, sirenler çalacak, saygıyla ve sevgiyle anılacak. 1981 yılına kadar yapılan ağıt törenleri, bu tarihten sonra eserleri ilke ve inkılapları ve bıraktığı mirasın hatırlandığı bir anma programına dönüştürüldü.Yalnız hala onu ve yaptıklarını anlayıp hazmedemeyenler var. Yunanlı, İngiliz, Fransız vb. ülkeler hayalleri ve hevesleri kursaklarında kaldığı için  onu pek sevmeyebilirsin. İçimizdeki art niyetliler her ortamda nedense onu başka yönden eleştirip karalamaya çalışıyorlar. En çok da dini yönden bunu yapıyorlar. Oysa gerçek din adamlarımızın dediği gibi din; Allah’la kul arasında olan bir durumdur. Gereğini yapanların cennete, yapmayanların cehenneme gidecekleri aşikardır. Bunu yüce kitabımız “Kur’an” bize bildiriyor. Bizim için önemli olan Atatürk’ün din hayatı değil,  bu ülke için,bizim için yaptıklarını. Özel hayatı, din hayatı kişinin kendi özeldir, gizli kalmalıdır. Riyaya gerek yoktur. Atatürk belki de hepimizden  fazla dini vecibelerini yapmıştır. Onu sadece Allah bilir.

              Değerli Okuyucular, 12 Kasım Cumartesi günü yine bölgemizde yaşanan Düzce depreminin 23. yıl dönümüdür.  Daha dün gibi hatırladığımız acı ve kara bir gün. 12 Kasım 1999 Cuma günü akşamı 18.57’de aletsel büyüklüğü 7.2 olan bu deprem 30 saniye sürmüş 845 vatandaşımızı kaybetmiştik. Allah hepsine rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Allah’ım bizleri böyle felaketlerle sınamasın. O yıllarda Orhangazi Pansiyonlu İlköğretim Okulunda yönetici olarak görev yapıyordum. Neredeyse bir yıl boyunca 1500 öğrenciye çadırlarda eğitim-öğretim yaptırmıştı. Kış boyunca o çileyi çektik. Hele yaşanan artçı depremlerle ilgili anılarım hayatımın ayrı bir köşesinde saklı. 17 Ağustos 1999 depreminden 87 gün sonra yaşadığımız Düzce depreminin yıl dönümünde okuyucularıma tavsiyem depremi unutmayıp hazırlıklı olsunlar. Önceden hazırlıklı olmak hayat kurtarır. Sağlam temel, depreme engel. Deprem öldürmez, bina öldürür. Depremde panik yapma, kendini ölüme atma. (Buca depreminde örneğini gördük. )  Panik yapmayıp tedbirlerimizi almalı her an hazırlıklı olmalıyız. Allah hepimizi beterinden saklasın.

                12 Eylül 2022 günü başlayan eğitim-öğretim yılının ilk ara tatili de 11 Kasım Cuma günü başlayacak. Çocuklarımızın tam okullara motive olduğu bir zamanda gelen bir haftalık tatil inşallah gevşeme ve derslere boş vermeye neden olmaz. X kuşağı olarak adlandırdığımız bu yeni nesil çok şanslı ve kırılgan bir nesil. Onları biz bu hale getirdik. Daha bebekken ellerine telefon, tablet verdik. Daha ilkokulda bilgisayarın başına oturtup ödevlerini internetten yapıp hazırcılığa alıştırdı. Akıllı telefonlarla chat yapmayı, sosyal medyayı gözü kapalı kullanmayı, video paylaşımlarını sorunsuz yapmayı beceren bu nesil nedense okumaya biraz soğuk gibi.                  Değerli Ebeveynler, hiç değilse çocuk kitapları haftasını kutlayacağımız önümüzdeki hafta onları okumaya yönlendirelim. Beraber okuma etkinlikleri yapalım. Fırsat bulursak beraber sinema veya tiyatroya gidelim. Öğretmenlerinin verdiği ödevleri beraber kontrol edip tamamlamaya yardımcı olalım. Çocuklarımıza hastalıklardan uzak ara tatili ve iyice dinlenip kaldıkları yerden derslerine devam etmeleri dileklerimle; dostça kalın, sevgiyle kalın, sağlıkla kalın;  hoşca kalın.

1727 kez okundu.

10-12 KASIM VE OKULLARA ARA TATİLİ – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!