Veli VERGİLİ

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ – Veli VERGİLİ

service

      Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, gazetedeki köşe yazılarımızı haftalık yazdığımız için  genellikle pazar günü hazırlamaya başlayıp pazartesi günü yayına gönderiyoruz. Geçen hafta “Geçmişe Özlem ve Bugünü Yaşamak” diye yazdığım yazımda günlük olayları anlatmış ancak ilçemizde ve bölgemizdeki şiddetli yağmurdan bahsetmemiştim. 26 Haziran Pazar günü başlayıp perşembe gününe kadar devam eden şiddetli yağmur biraz heyelan ve taşkınlara sebep olsa da çok şükür özellikle ilçemizde can kaybı olmadan atlattık. Mala gelen telafi edilir, yeter ki cana bir şey olmasın. Zaten devletimiz gereğini yapıyor. Allah beterinden saklasın  diyelim. Temmuz ayına merhaba dedik. Asgari ücretteki artış sanırım çalışanları bir nebze rahatlatır.Temmuz ayındaki maaşlara yapılacak zamlar inşallah hem çalışanlara hem de emeklilere biraz nefes aldırır. Dokuz gün tatil yapılan bu bayrama 9 Temmuz Cumartesi günü  kavuşacağız. İnşallah bu ibadete niyetlenenler sağlıkla kurbanlarını kesip borcunu ödemiş olurlar. Kurban kesemeyen dostlar üzülmesinler yeter ki sağlık olsun inşallah önümüzdeki sene bu ibadetlerini ifa ederler. 

         Kurban; Allah’a yakınlaşmak, onun rızasını kazanmak anlayışına dayanır. Bu sebeple  Tanrıya sunulmak üzere seçilecek koyun, keçi, sığır, vb hayvanların belirli özelliklere sahip olması gerekir. Hayvan yarasız, beresiz, hastalıksız ve sağlıklı, yaşı ve gösterişi de uygun olmalı.

Mesela koyun 1, sığır ve manda 2, yaşını doldurmalı. Kurbanın anlamı sadece bayram günlerinde ister küçükbaş isterse büyükbaş olsun hayvan kesmek değildir. Aksine kurban; sadâkatin, Allah’a itaat ve teslimiyetin göstergesidir. Gerektiğinde İbrahim peygamber gibi malını, canını, evladını Allah yolunda feda etmenin sembolik bir ifadesidir. Dayanışma ruhunu, bir ve beraber olma anlayışına katkıları açısından da kurban ve Kurban Bayramı oldukça özeldir. İlk insan ve peygamber olan Hazret-i Âdem’den (AS) bu yana devam eden kurban uygulaması, bizi Allah’a yakınlaştıran ibadetlerden biridir. Allah’ın adıyla kurbanını kesen Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV) şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Bu kurbanlar senin nimetindir ve senin rızan içindir. Benim, ailemin ve ümmetimin kurbanlarını kabul eyle!” Peygamberimizin duası rehberimiz olmalı. Kurban; Allah rızası uğrunda paylaşma, ihtiyaç sahibine el uzatma alışkanlığı kazandırır. Müminleri cimrilikten, dünya malının esiri olmaktan kurtarır. Akrabaları, komşuları, dostları, hatta binlerce kilometre uzaktaki müslümanları kardeşlik şuuruyla birbirine bağlar, kaynaştırır, bütünleştirir. Mazlumların sevincine, bayram neşesine vesile olmayı sağlar.

                Kurban Bayramı denilince hemen Hz. İbrahim (AS) ve oğlu İsmail’in kıssası akla gelir. Hani Hz. İbrahim (AS) aldığı ilahi emri oğlu İsmail’le paylaştığında, tam bir tevekkül ve teslimiyetle Allah’ın (CC) hükmüne razı olan İsmail (AS) şöyle cevap vermişti:”Babacığım! Emir olunanı yap. Tüm müslümanlar her Kurban Bayramı’nda, kurban ibadetini ifa ederken Hz. İbrahim (AS) ile oğlu İsmail’in Cenâb-ı Hakk’a mutlak tevekkül ve teslimiyetlerini yaşamaya çalışır. O öyle büyük bir peygamberdir ki oğlu İsmail ile beraber Allah’a iman ve kulluğun nasıl olması gerektiğini bütün insanlığa göstermiştir. Kabe’yi inşa ederek islamın temelini atmıştır. Hak, hakikat, adalet, doğruluk ve gerçek özgürlük yürüyüşünden asla geri dönmemiştir. Kendisinden sonraki bütün peygamberlerin, mü’minlerin atası olma şerefine ulaşmıştır. O’nun sabrı ve metaneti, şükrü ve cömertliği tüm Müslümanlara örnektir. Ne mutlu Hz. İbrahim (AS) ve Hz. İsmail (AS) olabilenlere, onların yolundan gidenlere. Değerli Okuyucularım Sevgili Dostlar, kurban bayramı’nız kutlu, yüreğiniz umutlu, umutlarınız atlı, sevdanız kanatlı, mutluluğunuz katlı, sofranız tatlı, mekânınız tahtlı, ömrünüz bahtlı, yuvanız bereketli , kurbanlarınız kabul olsun… İyi niyetle başladığımız her gün sevdikleriniz hep sizinle olsun… Kurban Bayramı’nız mübarek olsun. Allah’ım nice bayramları hep beraber ulaşabilmeyi nasip etsin. Şimdilik dostça kalın,sevgiyle kalın, sağlıkla kalın, hoşca kalın.   

4193 kez okundu.

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam