Veli VERGİLİ

TEMİZ ÇEVRE SAĞLIKLI YAŞAM – Veli VERGİLİ

service

        Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, bugün mayıs ayına elveda diyerek yazın başlangıcı olan haziran ayına yarın merhaba diyeceğiz. Haziran ayı, okulların kapanıp öğrencilerin tatile girdiği ve  önemli sınavların yapıldığı bir aydır. Ortaokul 8. sınıfların girdiği Liselere Giriş Sınavı 5 Haziran günü yapılacak. Haziran ayının üçüncü haftasında da üniversite sınavları var. Sınava girecek ilçemiz öğrencilerine başarılar dilerim. Ayrıca 5 Haziran aynı zamanda Dünya Çevre Günü. Bu haftaki yazımı bu konularda yazıp değerli okuyucularımı kendi fikrime göre bilgilendirmek istedim.

                Yaşamımızı sürdürdüğümüz alana çevre diyoruz. Hasanlar rampasından çıkınca barajın başladığı yerden Yaylatepe köyüne, Alaplı yönündeki dere başına ve Bolu sınırlarına kadar olan Yığılca yaşam alanı oldukça geniştir. Düzce ilinin yüzölçümü en fazla ilçesiyiz. Ancak yaşadığımız bu coğrafyada maalesef çevremizi korumadığımız gibi gittikçe daha çok kirletiyoruz. Arkadaş grubumuzla yaptığımız çevre ve doğa gezilerinde buna şahit oluyoruz. Geçen yıl bu konu ile ilgili yazdığım yazıda bazı öneriler sunmuştum. Bunlar dikkate alınmadığı gibi o zaman yapılan bazı güzel uygulamalarda terk edildi. Bahsettiğim bu çevrenin temiz, yaşanılır hale getirilmesi ve gelecek nesillere bulduğumuz gibi bırakılmasıdır. Bu konuda medeni olan, yarını düşünenler gereğini yapıyor. Ama eğitimsiz, görgüsüz ve yarını düşünmeyen bedbahtlara ne söylesek kar etmiyor. Onlar yine bildiğini yapıyor. Burada caydırıcı yasaların çıkarılması,gönüllülerin ve sivil toplum örgütlerinin oluşturulması önem arz ediyor. Okullarımızdaki çevre eğitiminin ön plana çıkarılması ve seçmeli değil ana ders olması gerekir. Çünkü “Ağaç yaş iken eğilir.” Evet dostlar, sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile olur. Çevre miras değil,gelecek nesillere devredilecek emanettir. Çevrenin dostlara ihtiyacı vardır. Çevreyi hor gören geleceği zor görür. Bu konuda son sözüm: Temiz olsun hep çevremiz, güzel olsun hep yöremiz. Oynayalım hep coşalım, bu yurdu temiz tutalım. Güzeldir yeşille alla, doğamızı kirletmeyin. Çör ile çöp ile kimyasal ile doğamızı kirletmeyin!

                  Hafta sonu yapılacak LGS sınavından da pek umutlu değilim. Birkaç yıl önce getirilen adrese dayalı sistem, öğrenci ve öğretmen potansiyelimiz böyle düşünmeme sebep oluyor. Düzce’deki bazı okulların sosyal medyada boy boy yayınladığı sınav başarıları ilçemizde haber bile olmuyor. Son on yılda gittikçe kötüye gidiyoruz. Öğretimdeki başarısızlığı eğitimle telafi edelim diyoruz. Sosyal medya, akıllı telefonlarda uygunsuz programlar buna mani oluyor. Hele şu tik tok mu nedir yaşlılar bile telefonuna onun programını indirmiş tik tok oynuyorum diyor. Çocuğunda biraz istikbal görenler tedbirini alıp gereğini yapıyor. Eğitim yönetiminde siyaset olduğu sürece bir adım ileriye gideceğimizi düşünmüyorum. Vasıflı ve kaliteli insanlar yalakalık yapamadığı için eğitimde de hak ettiği mevkilere gelemiyor. Şimdi  uzman öğretmen sınavları yapılacak. Çok ders çalışan, olaya siyaset karışırsa arkası güçlü olanlar başarılı olacak. Ama sahada başarılı olan, gerçekten adam gibi görevini yapanlar uzman öğretmen devamında baş öğretmen olamayacak.Yani hak adalet sınavla tecelli edecek, yaptığı işle değil. Eğer hak etmeyenler başarılı olursa bunun vebali bu sistemi getirenlerde olacak. Hayırlısı diyelim, bekleyip görelim.

                 Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, Yığılca-Alaplı yolunda hummalı bir çalışma olduğunu yazmıştım. Bu yolu yapan müteahhit aynı zamanda Düzce-Yığılca yolunu da yapan müteahhit. Dutlar köyü ve Aydın Mahallesi’ndeki viyadüklerin yapımı başladı. İnşallah ödenek yok deyip yarım kalmaz. Benim korkum Düzce-Yığılca yolu ödeneğinin başka yerlerde kullanılması. İnşallah hiç değilse Akçaören Viyadükü’ne kadar olan yerler yapılır. Bu zamlar ve pahalılık hepimizin belini büktü. Hiç değilse bu yollar yapılır onlarla moral buluruz. Geçen haftaki yazımda söylediğim gibi umut fakirin ekmeği. İnsanlarımızın kendi yağıyla kavrulmaya alışması gerekiyor. Eski bolluk ve ucuzluk dönemleri bitti. En önemlisi de toprağa sarılmamız gerekiyor. Aşık Veysel’in “Kara Toprak” türküsü ve şiirini hatırlayalım. Unutmayalım: Bizim sadık yarimiz kara topraktır. Topraklarımızdan beklediğiniz mahsul bol, çevremiz hep temiz, çocuklarımız bu ay içindeki sınavlarda başarılı olsun. Dostça kalın, sevgiyle kalın sağlıkla kalın hoşca kalın. 

2931 kez okundu.

TEMİZ ÇEVRE SAĞLIKLI YAŞAM – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!