Veli VERGİLİ

UMUT FAKİRİN EKMEĞİ – Veli VERGİLİ

service

      Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, mayıs ayının son haftasına girdik. İlçe halkımızın umudu olan fındık, dallarda yavaş yavaş  belirmeye başladı. Arıcılıkla iştigal edenler umutla bal sezonunu bekliyor. 2021 yılı Ekim ayında başlayan pahalılık ve zamlar tüm halkımızı perişan etti. Bu yüzden kara kara düşünüp gelecek korkusu ile yaşamaya başladık. İlçemizde ikamet edip  her şeyini marketlerden alanlar dört elle bahçelere sarılmaya başladı. Gurbetçiler ise artan petrol fiyatları yüzünden fındıklarına bakmaya ,bahçelerini ekmeye gelmek için oldukça sıkıntı çekiyor. Bu arada çoğu insanımızın istifade ettiği kestanelerde başlayan gal arısı hastalığı da hepimizi düşündürmeye başladı. İnşallah çözüm bulunur. Bu hafta tüm halkımızın hislerine tercüman olmak için umut fakirin ekmeği diyerek yazıma başlıyorum.

            Bir hükümdar, bir kış akşamında kılık değiştirmiş ve dalmış der saadetin alacakaranlık sokaklarına.

Yürürken en stratejik burçta, en sert rüzgâra karşı nöbet tutan asker ilişmiş gözüne. Yanına tırmanmış. Çakı gibi bir asker; incecik okçu yeleğiyle, soğukta bronzdan bir heykel gibiymiş.  Çok etkilenmiş hükümdar ve sormuş: “Üşümüyor musun bu kıyafetle?” Hayır, demiş asker ve eklemiş “Ülkem için buradayım, üşümeye hakkım yok.” Aldığı yanıt hükümdarı öyle memnun etmiş ki o soylu askeri sevindirmek istemiş. Başındaki örtüyü açmış, yüzünü göstermiş. Asker saygıyla diz çökmüş: “Ayağa kalk.”  demiş yaşlı hükümdar. “Ayağa kalk ve dile benden ne dilersen.” Asker doğrulmuş, “Sadece sağlığınızı dilerim yüce hükümdarım.” demiş. Hükümdar “Sağ ol ama yine de ben bir şey yapmak isterim. Kabul edersen yarın sana yünden örülmüş, seni hiç üşütmeyecek bir yelek göndereceğim.” diye okşamış askerin omuzunu. Ve oradan ayrılmış. Ertesi gün öyle çok işle uğraşmak zorunda kalmış ki hükümdar, soylu askerine verdiği sözü unutmuş. İki gün sonra da muhafızlar sabah denetlemesinde hükümdarın yün yelek sözü verdiği o soylu askeri nöbet yerinde soğuktan donmuş olarak bulmuşlar. Elinde sıkı sıkıya tuttuğu kağıtta bir not varmış: “Hükümdarım, ben soğuğa alışkındım ama sizin beni sıcak tutacak elbise vaadiniz direncimi kırdı, ölüm sebebim oldu.” 

          Evet değerli okuyucular, bu hikaye günümüz siyasetçilerinin ders alması gereken bir hikaye. İnsanlara umut verip gereğini yapmayanlar bu hükümdarın durumuna düştüğünde halkın  karşısında nasıl konuşabiliyor. Yığılca yolu için verilen sözlerin üzerinden on bir yıl geçmiş.Yığılca hala umutla bekliyor. Bu arada Alaplı – Yığılca arasında hummalı bir çalışma var. Orası yapılıyor çünkü orada rant var, güçlü siyaset var. Yığılcalı siyasetçilerimiz sanki seçim var gibi tribünlere oynamaya çalışıyor. Her şeye kanıyoruz. Daha önce yazdığım yazılarda ilçe merkezinde araçların hızlı gidişini engellemek için tedbir alınmasını önermiştim.Yapılan engeller inşallah buna biraz çözüm olacak. Emeği geçenleri kutlarım. Bir de şu tırların park sorunu çözülse ilçemiz rahatlayacak. Günümüz insanları da yukarıdaki hikayeden ders almalı. Bazen yapamayacağı işler için insanlara umut verip hayal kırıklığına yol açmamalıdır.

            Sevgili Dostlar, Değerli Okurlar, bu yaz hepimizin bir beklentisi var. Tabii tuzu kuru olanlar hariç. Ama çok beklenti içine girip ipin ucunu  bırakmayalım. Bazı üreticiler fındığa odaklı borçlanmasa iyi olur düşüncesindeyim. Çünkü geçen yıl aldığımız bir ürüne bu yıl iki üç katı zam geldi. Ayağınızı yorganınıza göre uzatmanızı tavsiye ederim. Çünkü esnaflar artık borçları para olarak değil mal olarak yazıyor. Fiyatlar ise hiç geri gelmiyor. Devlet bazı ürünlerde KDV’yi indirdiği halde bu fiyatlara yansımadı bile. Sosyal medyada yapılan haberlere inanmasanız iyi olur. Eskiden olduğu gibi toprağa sarılmalı eldekinin kıymetini bilmeliyiz. Umutlarımızı yitirmeyelim. Çünkü umut fakirin ekmeği. İnşallah fındıktan, bahçelerimizden, arılarımızdan, diğer ürünlerimizden umduğumuza kavuşuruz. Bereket korona hastalığından bir nebze olsun kurtulduk ama yinede tedbirli olmakta fayda var. Tüm hayalleriniz gerçek olsun. Bu yaz ürününüz bol,

sağlığınız yerinde olsun. Borçlar sizden uzak olsun. Dostça kalın, sevgiyle kalın sağlıkla kalın, hoşca kalın.    

Veli VERGİLİ    :     v.vergili59@hotmail.com      :   :05064189664

3041 kez okundu.

UMUT FAKİRİN EKMEĞİ – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!