Veli VERGİLİ

YIĞILCA ARISI VE ONUN ŞİFALI BALI

service

Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, zaman durmadan geçip gidiyor. Çok sert geçen kış mevsiminden sonra, bahar mevsiminin biraz geç gelmesi bazı kesimlerde tedirginlik yarattı..Bu ılıman mevsim fındık üreticilerimizi memnun ederken arıcılıkla uğraşan arkadaşlar umutla gelecek güzel günlerin hayali ile çalışmalarına devam ediyor. Bu arada Yığılca arısının tescillenmesi ile ilçemizin ülke genelinde daha çok tanınacağı kanısındayım.Yığılca sevdalısı ve Yığılca sever biri olarak her yerde övünebilecek arımız var. Bunun semeresini görmeye başladık. Bu nadide hayvana ve ürettiği balına ilgi duyanlar yurdun her yerinden aramaya başladılar. Bu konuda emek veren dostları tebrik etmek lazım. Düzce Üniversitesi Arıcılık Meslek Lisesi ve DAGEM’e. Düzce Arıcılar Birliğine, Yığılca Bal Üreticileri Birliğine, Yığılca Arıcılar Kooperatifine, geçmişten günümüze kadar bu konuda çalışan herkesi tebrik ederek bu haftaki yazıma başlıyorum.
Dini ayların en önemlisi ramazan ayını çeşitli ibadetlerle bitirdik. Özellikle iftar yemekleri çeşitli dostluklara ve birlikteliklere vesile oldu. Yığılca Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ve Yığılca Kültür Turizm Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte gurbetteki Yığılca derneklerinin yöneticilerini davet ederek Yığılca Dernekler Platformunun temelini attık. Bunu 62. sayılı yazımda anlatmıştım. Bu iftar yemeğinde bu yıl temmuz ayında bir festival yapılması kararlaştırılmıştı. Ben de önceki yazımda Yığılca Bal ve Yöresel Ürünler Festivali olmasını önermiş ve 16 Temmuz Cumartesi günü yapılmasını fikir olarak ortaya atmıştım. Burada dernekler olarak bazı arkadaşlarında fikirleri oldu ancak burada belirleyici olacak olan ilçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanınımız. Yani top onlarda. Eğer yapılacaksa bir an önce festival komitesi oluşturulmalı, yapılacak etkinlikler planlanmalıdır. İlçe halkı ile yaptığımız istişarelerde festivalin ilçe merkezinde olması ve 15-30 Temmuz tarihleri arasında yapılması ağırlık kazanıyor. Arıların bal sağımı ancak bu tarihlere kadar yapılabilir.Yöresel ürünlerin bazıları bu tarihlerde yetişmeye başlıyor.İnşallah bu festival yapılıp ilçe halkının beklentilerini karşılar ve her sene aynı tarihlerde yapılıp kalıcı olur.
Yığılca Bal Üreticileri Birliğinin olağan genel kurulu toplantısını 10 Mayıs günü yaptık.Toplantıda yıl içinde arıcılara yapılan destekler gündeme geldiğinde İlçe Tarım Müdürlüğünün katkıları ayrıca vurgulandı.Gerçekten ilk defa bu yıl uygun fiyata yapılan kek ve şeker destekleri arıcıları mutlu etti. Kovan başına yapılan destek günün şartlarına uygun değildi. Biraz artırılması lazım. Bu arada İlçe Tarım Müdürlüğünden beklentimiz fındık ilaçlamalarında halkı biraz daha bilinçlendirmesi. Özellikle gurbetçiler haklı olarak zamanları yeterli olmadığı için her saatte ilaçlama yapıp arılara büyük zarar veriyor. İlaç satanların arılara zarar vermeyen ilaçlar varsa bunlardan satmaları yerinde olur düşüncesindeyim. En kötüsü bazı üreticiler artan petrol zamlarını bahane edip ot ilaçlarına yöneliyor. Değerli dostlar belki iş gücü ve ekonomik menfaatiniz olabilir ancak topraklarınız ve doğaya verdiğiniz zararı unutmayın. Bu toprağın üstü olduğu gibi altı da var. Cana verilen zararın telafisi yok. İlçemiz adıyla bir tek arımız var. Onu da yok etmeyelim derim. Bazı arıcılar tedbirlerini aldılar. İnşallah iyi bir sezon ve bereketli bal sezonu olur.
Değerli Dostlar, Kıymetli Okuyucular, Yığılca arısının diğer arı ırklarından farkındalığını bilimsel olarak kanıtlayan uzmanlara ayrıca teşekkür etmeliyiz. Ana arımızın çalışkanlığı ve bal verimindeki üstünlüğü ona olan talebi artırıyor. Gittikçe yurt genelinde daha çok tanınıyor dolayısıyla bu ilçemizin de tanınması oluyor. Yalnız bazı köylerdeki insanlarımız hatıra binaen yabancı arıcıların gizliden gelmesine yardımcı oluyor. Lütfen bastığımız dalı kesmeyelim. Böyle habersiz gelenlere müsaade etmeyip ihbar edelim. Buna müsaade eden Yığılcalı dostlar lütfen aklınızı başınıza alın. İlçemizin doğal bitki örtüsündeki zenginlik balımızın da kalitesini artırıyor. Üreticilere tavsiyem lütfen hile yapmasınlar. Nasipse gelir Hint’ten, Yemen’den; nasip değilse ne gelir elden, diyelim. Tüm arıcı dostlara bol ve bereketli bir sezon diliyorum. Ayrıca hafta içinde kutlanacak “Dünya Arıcılık Günü” nü kutluyorum. Dostça kalın, sevgiyle kalın, sağlıkla kalın, hoşca kalın.

YIĞILCA ARISI VE ONUN ŞİFALI BALI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam