Veli VERGİLİ

TEMİZLİK VE KORONA – Veli VERGİLİ

service

                   Değerli Dostlar, Saygıdeğer Okuyucular, 2020 yılı Şubat ayı ile birlikte tanıştığımız “korona” artık hayatımızın her  safhasında bizimle olmaya başladı. Onunla yaşamaya alışmaya başladık. Daha önce yazdığım “Koranın Gölgesinde” isimli yazımda belirttiğim gibi koranadan  sonra birçok alışkanlığımız değişti. Sosyal hayatımız eskisi gibi değil. El öpmek, sarılıp kucaklaşmak, vedalaşmak vb. gibi görgü kurallarımızın bazılarını yapamaz olduk. Komşuluk ilişkileri azaldı. Bizi biz yapan birçok alışkanlığımızı unutmaya başladık. Eskiden doktorların ve bazı hastaların   taktığı maskeler zorunlu oldu. Kabalık olarak lanse ettiğimiz mesafeli durma bile mecburi ve gerekli oldu. Lakin koronanın bize getirdiği en güzel şey ise temizlik alışkanlığının  hepimizin hayatında olmazsa olmaz bir değer olması oldu. “Evini temiz tut, misafir gelebilir; kendini temiz tut, azrail gelebilir!” atasözü  birçok kişi için gerçek oldu. Sevdiklerimizi korona gelince temizlik ve dikkatsizlik yüzünden Azrail’e teslim ettik.                

          Değerli Okuyucular, dinimizin temizlik esaslarını kısaca hatırlayacak olursak :” İmanda, ibadette ve ahlakta temizlik ; kalpte, fikirde ve vicdanda temizlik; dilde, ailede ve evlatta temizlik; kazançta, yemede ve içmede temizlik ; vücutta, elbisede ve çevrede temizlik.” kısaca dünyaevi, uhrevi her işimizde temizlik. “Temizlik imandandır.” sözünü hepimiz biliriz. Önemli olan bu sözü bilmek değil, onu hayatımıza tatbik etmektir. Yaşadığımız, zaman geçirdiğimiz yerler, gezdiğimiz cadde ve sokaklar, giydiğimiz kıyafetler, içinde yemek yediğimiz kaplar mutlaka temiz olmalıdır. Temiz olmayan bir yerde mikropların barınması ve çoğalması çok kolaydır. Ayrıca mikroplar bir hastalığın geçmesini de zorlaştırmaktadır. Tüm bunları bilmemize rağmen temizliğe dikkat etmemek, pis yaşamak, çevreyi kirletmek kabul edilemeyecek şeylerdir. Aslan yattığı yerden belli olur, derler. Evet, gerçekten de kirli, pis insanların kişilik ile ilgili problemleri vardır. Hele ki bu insanlar, kirliliklerinden dolayı başkalarına da zarar verebiliyorsa örneğin caddeleri, sokakları kirletebiliyorsa onların gerçekten ciddi problemleri vardır.. Hepimiz, temizlik konusunda üzerimize düşeni yaparsak ütertemiz bir dünya oluşturmuş oluruz. Tertemiz bir dünya; hastalıksız, sağlıklı bir dünya demektir. Yaşlıların, hastaların, bebeklerin, kirli ortamlarda çok çabuk mikrop ve enfeksiyon kaptıkları bu yüzden çoğunun hayatını kaybettikleri bilinmektedir. Hele bu koronanın  böyle kirli  puslu havaları sevdiğini öğrendik. Tüm insanlar temizliğe son derece önem vermelidir. Bu konuda en güzel örneklerden biri de peygamberimizdir. O, yemeklerden önce ve sonra ellerini daima yıkayarak, dişlerini daima misvaklayarak her sahabeye örnek olmuştur. Manevi yönden de yalan ve gıybetten uzak durmak, helal kazanıp helal yemek, haramdan uzak durmak manevi temizlik için oldukça önemlidir. Maddi ve manevi yönden temizlenip hijyen kurallarına uyarak yaşamak koronadan uzak yaşamanın en önemli kuralıdır.

         Temizlik Nedir? Pisliklerden arınmak, kalpte bulunan kötü düşüncelerden kurtulmak ve kötü huyları terk etmek. Bedene ve ruha zarar veren, onların rahat ve huzurlarını bozan pisliklerden, kötülüklerden uzaklaşmaktır.  Hijyen ise tanım olarak en iyi şu şekilde açıklanabilir:  Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü (temizlik) hijyen olarak tanımlanır. Hijyen bir sağlık bilimi olup temel ilgi alanı, sağlığın korunması ve sürdürülmesidir. Bir başka şekilde tanımlayacak olursak hijyen, kişinin kendi sağlığını koruması için devam ettirmesi gereken öz bakım uygulamalarının tamamıdır. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Kişisel temizlik sağlıkla yakından ilgilidir. Çünkü hastalık yapan birçok bakteri ve mikroorganizma temizliğine dikkat etmeyen kişilerin vücuduna kolayca yerleşmekte ve bu yolla birçok kişiye bulaşabilmektedir. Bunun yanında tuvalet ve banyo alışkanlığı ve hijyeni de oldukça önemlidir. Çocuklarımızın sağlığı açısından onların temizlik ve hijyenlerine dikkat etmek ve bu alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak anne ve babaların en önemli görevleri arasındadır. Çünkü temizlik ailede başlar.  Bir çocuk eğer küçük yaşlarda düzgün konuşma, gereken maddi ve manevi temizlik ile hijyen alışkanlığını ve öz bakım becerilerini kazanamazsa ileriki yaşlarda oldukça sıkıntı çekecektir. Bu nedenle çocuklarımıza bu alışkanlıkların erken yaşlarda kazandırılması gerekmektedir.  Hatta burada bir anımı anlatayım. Malkara Bayramtepe’de görev yaptığımı yıllarda bir akşam köylülerle kahvede otururken kızgınlık anında ağzımdan kaçırdığım küfürvari bir söz yüzünden utanç duymuştum. Ne zaman böyle bir küfürlü söz duysam hemen aklıma gelir. Mümkünse çocukların yanında küfür içeren sözleri kullanmayalım. Özellikle sokak kültürü dediğimiz bu alışkanlık yıllar boyu devam ediyor. Dinen de bunun günah olduğunu unutmayalım. Vücut bakımı ve temizliği de kişisel sağlık açısından ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsurdur. Çünkü korona başta birçok hastalık vücudumuzdaki dış organlarımızdan (örneğin; eller) bulaşarak hasta olmamıza neden olmaktadır. Vücut bakımı ve temizliğinde deri, el, tırnak, göz, kulak, ağız ve diş, saç ve ayak gibi organlarımızın temizliğine özen göstermemiz gerekmektedir. Tuvalet alışkanlığının da küçük yaşlarda kazandırılması şarttır.

                 Değerli Dostlar, biraz nostalji yapıp geçmişi yad edelim.Bizim öğrencilik yıllarımızı maddi temizlik olarak ele alalım. öğretmenlerimiz her gün okullarda sabah temizlik kontrolü yapardı. Biz öğretmen olduktan sonra 2000’li yıllara kadar onların bu kontrollerini  devam ettirdik. 2000’li yıllardan sonra velilerin, bazı eğitimcilerin, sözde Avrupai özentileri batı hayranlığı yüzünden bu temizlik kontrolleri gevşemeye başlamıştı. Güya öğrencilerin psikolojisi bozuluyormuş. Beslenme ve temizlik alışkanlığı kazandırılan “Yerli Malları ve Tutum Haftası” bile kutlanmıyordu. Bazen yüzünü bile yıkamadan, kahvaltı yapmadan okula gelmeler başlamıştı. Öğretmenler bu durumu anne babalara söylemekten çekinir olmuştu. Çünkü veliler hemen soluğu Kaymakamlık ve Milli Eğitim’de alıyordu. Çocuklara ailede kazandırılması gereken temizlik alışkanlıkları unutulmaya başlanmıştı. Atalarımızın bize bıraktığı bu temizlik alışkanlıklarını korona bize bir bir hatırlattı. Kolanyağı sürerek camiye gitmek mekruh sayılıyordu. Bugün nerede ne ile yapıldığı belli olmayan dezenfekteler elimizden düşmüyor. Bu korona illeti, temizlik alışkanlığını hayatımızın en önemli unsuru yaptı. Gündüz işe giden akşam çamaşırını değiştiriyor, her gün duşunu alıyor, dışarıdan eve gelince maskeyi atıp doğru lavaboya koşuyor. Evin hanımı elleri yıkamadan eve bile almıyor. Modernlik sayılan evde ayakkabı ile durmak yerini terliğe bıraktı. Herkes birbirinden çekiniyor. Okula giden çocuğu anne baba kucağına alıp sevmekten korkuyor.

               Değerli Dostlar, Sevgili Okuyucularım, koronanın hayatımıza yaptığı en önemli değişiklik temizlik alışkanlıklarımızda oldu. Eskiden çoğunu yaparken nazlandığımız temizlik davaranışlarımızı mecburi yapıyoruz.   Herkes temizlik ile ilgili vazifelerini yerine getirirse zaten temizlemeye de pek gerek duymayacağız. Koronadan da uzak olacağız inşallah. Zira en güzel temizlik, hiç kirletmemektir. Benim sizlere tavsiyem “Vücudunu kirden, ağzını küfürden, kalbini kibirden korumanızdır.’’ Sağlık, varlıktan yeğdir. ’’ Hepinize koronadan uzak, maddi ve manevi yönden temiz, bir yaz mevsimi geçirmenizi dilerim.

        Sağlıkla kalın, insanca kalın, dostça kalın, hoşca kalın …

Veli VERGİLİ    :     v.vergili59@hotmail.com      :                     Tel :05064189664

.  

4243 kez okundu.

TEMİZLİK VE KORONA – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam