Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, ülkemizde her 10 kişiden birisini trafik magandası olma potansiyeli olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, bu trafik magandalarının şiddet eğilimli ihmal edilmiş kişiler olduğunu, bunun ya doğuştan veya çevre faktörlerinden oluşabileceğini, bunların ''ben de varım '' demek için bu hareketleri yaptığını, ayrıca bunların anne baba sevgisinden mahrum yetişen, aşağılanmış kişiler olduğunu belirtiyorlar. Ben de bu hafta bu konu üzerinde yazarak bu kişileri ve olumsuz yönlerini dikkatinize sunmak istedim. Özellikle Düzce-Yığılca arasındaki geliş gidişlerimizde bu magandalarla sık sık karşılaşıyoruz. Onun için bunları tanımanızda fayda var.
Konunun uzmanlarına göre bu trafik magandalarını hayat mücadelesine yenik düştüğünü hissedip, dışlanmışlık hissine kapılırlar. Bazı duygularını zorbalıkla gerçekleştirip, marjinal davranış sergilemekten haz alırlar. Saldırgan olduklarından pireyi deve yapıp kendilerini bu şekilde ispatlamaya çalışırlar. Konuşmaları tehdit eder şekildedir. Toplumun benimsemeyeceği tarzları vardır. Hayata hep olumsuzdan bakıp, karamsar tablolar çizerler. Dünyayı ve çevresindekileri her daim kötüler ; olumsuz, korku ve kin duyguları taşırlar. Bunlarda sevgi ve şefkat yoktur. Ses tonlarını sık sık yükseltirler. Trafiği tehlikeye düşürürler. Trafikte rahatsız edici tavırlar sergilerler. Gereksiz sollama yaparlar, araçları sıkıştırırlar, el kol hareketini sık kullanırlar. Trafikte de dikkat çekme, ilgi odağı olma gayretindedirler. Ani hareketlerden kaçınmazlar ve trafiği tehlikeye düşürürler. Devamlı sol şeridi ihlal edip, takip ettiği araçları taciz ederler. Geceleri sürekli uzun farlarla giderler. Yollara izmarit boş şişe ve çöp atarlar. Sürekli telefonla konuşurlar. Park alanları dışına park ederek trafiği aksatırlar. Böyle durumda gerekiyorsa araç sağa çekilip, kişinin geçmesine izin verilmeli. Uzak durulmalı, alttan alınmalı. Cevap vermekten kaçınmalı. Aksi halde etkisiz hale getirilemez ve şiddete yönelirler. Bunlardan uzak durmalı, yumuşak, güzel ses tonuyla yaklaşılmalı.
Trafik memurları bir gün, trafik kontrolü yapıyorlarmış. Karşıdan gelen Temel ile Fadime'yi gören komiser hemen arabayı durdurmuş. İkisini de emniyet kemeri takılmış görünce : Ya beyefendi bu gün yaptığımız kontrolde tek emniyet kemerini takan çift sizsiniz, bu yüzden size 500 TL ödül veriyoruz, der. Ama merak ettik bu parayla ne yapacaksınız. Temel sevinçle: Ne yapacağım hemen gidip kendime bir ehliyet alacağım, der. Komiser şaşkın şaşkın : Ne ehliyetiniz yok mu, der. Fadime olayı toparlamak için, kusura bakmayın memur bey temel içince ne dediğini bilmez, der. Komiser daha da şaşkınlıkla : Ne bir de içkili mısınız, diye haykırır. Arkadan yaşlı adam öne atılır : Ben demiş idum çalıntı arabayla yola çıkmayalım başumuza bi iş gelir diye. Komiser neye uğradığını şaşırmışken bagajdan atlayan İdrus'te koşa koşa gelerek: Ne oldi geçtuk mi trafiği, der. Bu fıkra işin şakası trafik magandalarına güzel bir örnek. Bazı magandalar görevlileri bile yanıltabiliyor. Yalan yere yemin edenler, ceza yememek için türlü bahane üretenlere, merhum Levent Kırca'nın skeçlerinde çok şahit olmuştuk.
Değerli Dostlar, Sevgili Okuyucularım, üzülerek ifade edeyim ki Düzce-Yığılca arasındaki tır şoförlerinin çoğu yukarıda anlattığım magandaların tarifine uyuyor. Kusura bakmasınlar yolda bu tırlar diğer araçları sinek gibi görüyor. Onlardan yol almak şöyle dursun ben gördüğüm zaman kenara çekip geçmelerini bekliyorum. Defalarca yazdığım halde yolda gerekli denetleme yok. İlçe merkezinde de öyle. Rast gele park edip yayaları düşünmüyorlar. Geçen yıl orman işletmesinin yanındaki alanı kapattılar. İki ay orada belediye karları temizleyemedi. İlçe trafik komisyonu neden karar alıp soruna çözüm bulmuyor. Aynı sıkıntı şehir merkezinde de var. Bu trafik magandaları Atatürk Caddesi'nde ikişer sırayı kapatıyor. Özellikle salı günleri sanki ilçe Teksas gibi. Hele bir de araçlarının müzik sesini açıp gezenler, geceleri korna yapanlar bence tam bir maganda davranışı sergiliyorlar. Sonuç olarak bu şekilde toplumu düşünmeden hareket edenleri uyarıp, Avrupa'daki gibi vatandaşlık görevini yapmalıyız. Neme lazımcılık yaparsak böyle devam eder. İlçemizde maganda tavrı sergileyenler ve trafik kazaları bizden uzak olsun. Yeni yılımız huzur ve mutlulukla dolsun. Yarınlarımız aydınlık olsun. Sağlıkla, dostça kalın; hoşça kalın.
1929 kez okundu.