“12 Kasım Düzce Deprem Çalıştayı” Gerçekleştirildi

featured
service

    Düzce Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara, davetli misafirler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. 

Depremlerde ölen vatandaşlarımız anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan yaptı. Ülkemizin en aktif deprem kuşağı üzerinde olduğunu söyleyen Arslan, yaşanan depremlerin can kayıplarının yanında önemli maddi kayıplara da yol açtığını vurguladı. Bilime güvenilerek, bilimsel veriler doğrultusunda depreme dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan, 12 Kasım Düzce depreminde ve diğer depremlerde canlarını kaybedenleri rahmetle anarak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, çalıştayın katılımcılar için bilgilendirici olacağını ifade ederek, katılımcı öğrenciler için de oldukça yararlı geçeceğini ve eksiklerinin giderileceğini söyledi. Çalıştayın başarılı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Nedim Sözbir, programa katılanlara ve katkı sunanlara teşekkür etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra çalıştay, oturum başkanlığını Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan’nın, konukları konuşmalarını yapmak için kürsüye daveti ile başladı. 

“Bina Güçlendirmeleri ve Yenilemelerinde 2000 yılı Öncesine Öncelik Verilmeli”

Çalıştayın ilk sunumunu İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki gerçekleştirdi. “Mevcut Yapıların Deprem Güvenliği ve Riskin Azaltılmasına Yönelik Müdahalelerin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi” başlıklı sunumunda Prof. Dr. İlki, İzmit ve Düzce depremlerinde yıkılan betonarme binaların çokluğu, insanlarda betonarme binaların güvenli olmadığı gibi bir algı oluşturduğunu, ancak bu algının yanlış olduğunu, binaların doğru bir şekilde yapılmadığı için yıkıldığını vurguladı. Bina güçlendirme ve yenileme çalışmalarına 2000 yılından önce yapılan konut ve binalardan başlanması gerektiğini vurgulayan Alper İlki, 2000 yılından sonra bina yapım sürecinde denetimin artırılarak daha güvenli binaların oluşturulduğunun altını çizdi. 

“Risk Yönetiminin Önemi Anlaşılmaya Başlandı”

Sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ise depremlerin yıkıcı etkisini, incinirlilik dairesi olarak açıkladı. Yapı kalitesinin incinirliliği etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Utkucu, depremin olup olmayacağı tartışmasından çok incinirlilik etkisinin azaltılması hakkında çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kriz yönetiminden çok risk yönetimi ile ilgilenilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat Utkucu, son zamanlarda yapılan çalışmaların risk yönetiminin önemini gösterdiğini söyledi.

“Afetler Karşısında Dayanıklılığımızı Artırmalıyız”

Çalıştayın son sunumunu yapan Düzce İl Afet ve Acil Durum İl Müdürü Ali Kartal, Türkiye’nin deprem bakımından yüksek riskli bir coğrafyada olduğunu vurgulayarak, yapılan çalışmaların amaçlarından bir tanesinin de afetler karşısında toplumun dayanıklığını artırmak olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmalar sonrasında afetlere karşı müdahalede ülkemizin çok iyi bir seviyeye geldiğini söyleyen Ali Kartal, resmi çalışanların yanında, verilen eğitimlerle de son zamanlarda gönüllü katılımcıların arttığını belirterek, duyarlı davranışları için katılımcılara teşekkür etti.

Çalıştay sonunda katılımcılar, Düzce Arama Kurtarma (DAKE) ile Ulusal Medikal Kurtarma ekibinin açmış olduğu stantlarda bilgilendirildi. Ayrıca öğrenciler ve katılımcılar gün boyu Konuralp Yerleşkesi’nde bekleyen AFAD’ın farkındalık simülasyon tırını ziyaret ederek, deprem tatbikatı yapma şansı yakaladılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“12 Kasım Düzce Deprem Çalıştayı” Gerçekleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam