Veli VERGİLİ

YEDİGÖLLER VE YIĞILCA

service

Değerli Okuyucular, Saygıdeğer Dostlar, bugün 1 Kasım 2022. Neredeyse sonbaharın ortasına geldik. 2022 yılının bitmesine de sayılı günler  kaldı. Yavaş yavaş kış mevsiminin ayak seslerini hissetmeye başladık. Geçen hafta ilçemiz İmam Hatip lisesinin salonunda tiyatro gösterileri yapıldı. Emeği geçenleri kutlarım. Böyle etkinliklere ihtiyaç var ama katılımın az olması düşündürücü. Ekim ayındaki güzel havalar  ve  pastırma sıcakları gezmeyi sevenler için iyi bir fırsat. Tabii doğal olarak gezi denince ilk akla gelen bölgemizin cenneti Yedigöller. Ben de bu hafta yöre halkımız tarafından  ilçemizin bir parçası, göz bebeği olarak  gördüğü Yedigöller konusunda yazmak istedim.
1980 yıl Şubat ayında Yaylatepe (Homruz) köyü öğretmeni olarak atandım.Yaylatepe;Yığılca’ya 30,Yedigöller’e on kilometre mesafede orayı tepeden gören bir yer. Köy halkı geçimini ormandan sağladığı için buraya aşina olmuş. Göreve başladıktan sonra köy halkıyla yaptığımız sohbetlerde Yedigöller sohbet konularımızdan olurdu. O yıl 30 Nisan günü Yedigöller’in açılışına davet edilmişti. O zamanlar orada alabalık üretme havuzları, restourant, otel,sosyal tesisler velhasıl her şey vardı. Zonguldak ile Bolu arasında mahkemelik idi. Görevlilerin çoğu Devrek/Dirgine’li olup oradaki işletme müdürlüğündeki bir şef tarafından yönetiliyordu. Açılış gecesinde sorumlu müdür ve görevlilerle tanışmış artık onlardan biri olmuştum. Her hafta sonu oraya gidiyor ,  gezmeye gelenlere rehberlik yapıyordum. Eski Rumların yaşadığı köy yerini, Yedigöl’ün hikayesini, şelaleleri vb. yerlerini öğrenmiştim. Burada çalışan personelle kanka olmuştuk. Cumartesi pazar orada kalıyor, pazartesi akşamı köye geliyordum. Yedigöller’de yaşadığım  güzel günler, mazideki en güzel anılarım oldu. Yıldırım Gürses’in: ”Düşen bir yaprak görürsen benin hatırla demiştim. ”  sözleri ile başlayan sonbahar rüzgarları şarkısı ve ”Bana her şey seni hatırlatıyor” şarkısı bana hep orayı hatırlatır.
Yedigöller 1965 yılında “Milli Park” olarak ilan edildi. Yığılca o yıllarda Bolu’ya bağlı  bir ilçe idi.Yedigöller de mülkü hudut olarak Yığılca sınırları içindeydi. Yığılca sayesinde Bolu Zonguldak’la olan mahkemeyi kazanıp burayı kendine ait bir milli park olarak tescilledi. 1999 yılında Düzce Bolu’dan ayrılıp il olunca Yığılca’da Düzce’ye bağlandı. 2012 yılında ise kara yolları güncellenen haritasında Yedigöller milli parkı Yığılca ve Yaylatepe dolayısıyla Düzce sınırları içinde gösterildi. Bu olay özellikle ilimizde bayağı yankı yapmıştı. Bu durum tabi Yığılca için güzel bir başlangıç olmuştu. Zamanın valisi ve Yığılca kaymakamı Yığılca’dan Yedigöller’e  yol konusunda gayretli çalışmalar yaptılar. Bu arada Bolu boş durmadı. Onlar da Bolu’dan Yedigöller’e yolu sıcak asvalt yaparak ulaşımda kolaylık sağladılar. Dolayısıyla Yedigöller milli parkına sahip çıkmaya devam ettiler. Düzce ise sadece hizmet değil  polemik yapmaya devam etti. Düzce-Yığılca yoluna gelen ödeneklerin bile başka yere harcandığını duyduk. Düzce-Yığılca yolu hala yapılacak. Yığılca-Yedigöller kara yolu ağına alınmış dediler bir sonuç yok. Haliyle yolların yapılmaması bir elmanın iki yarısı olan Yedigöller ve Yığılca’nın kavuşmasının önündeki en büyük engel.
Batı Anadolu’dan Yedigölleri görmeye gelenler Düzce –Bolu arası 46 km fazladan gidip geliyor. Yığılca güzergahından gelip gitseler Hasanlar Baraj Gölü, Sarıkaya Mağarası, Saklıkent Şelalesi, Yoğunpelit Şelalesi, Yılançatı Kanyonu ile birbirinden güzel köyleri ve güzellikleri görecekler. Yaylatepe köyü yakınındaki kınalı keklikleri, Saburan tepesindeki kuş seslerini. Aktaş’tan akşam güneşinin batışını seyredemeden evlerine dönüyorlar. Hele Balkız’ımızı, ceylanlarımızı, Gürgenli düzü göremiyor, Yığılca’da yetişen; fındık, ceviz, kestane, kanlıca mantarları vb. ürünleri ve bölgemizin organik balını, sebze ve meyvelerini tatmadan gidiyorlar. Yedigöller ve Yığılca et ve tırnak gibidir. Yaylatepe, Yedgöller’e en yakın yerleşim yeri olduğu için oranın sahibi konumundadır. Hem yolların yapılması hem de ilçemizin tüm sorunlarının çözümü için seçim atmosferine girildiği bu günlerde ilçemizle ilgili tüm paydaşların katılacağı bir toplantı yapılması yararlı olur düşüncesindeyim. Her şey şirin ve güzel Yığılca için. Tüm hayallerimiz gerçek olsun. Yığılca insanı hep mutlu, sağlıklı cebi dolu olsun.Yarınlarımız aydınlık olup, huzurla dolsun. Dostça kalın, sevgiyle kalın. sağlıkla kalın; hoşca kalın.

YEDİGÖLLER VE YIĞILCA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!