Veli VERGİLİ

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAŞLARKEN – Veli VERGİLİ

service

           Değerli Okuyucular, Kıymetli Dostlar, geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımızın 6 Eylül 2022 günü itibari ile 2022-20223 eğitim- öğretim yılı başladı. 

Bu haftaya uyum eğitimi desek de 12 Eylül 2022 günü yirmi milyona yakın çocuğumuz, gencimiz hayatlarının en önemli dönemi olan ders yılına  sanatçımız Alpay’ın “Eylül de Gel” şarkısında söylediği gibi   yeni bir heyecanla merhaba diyecekler. 

Tabii anne babalar da ebeveyn olarak  çocukları ile bu dönemin stresini, sıkıntısını  yaşayacaklar. Çocuklarımızın bu dönemdeki en önemli yardımcısı, arkadaşı, sırdaşı ve yetiştiricisi olan değerli gönüldaşlar öğretmenlerimiz de yeni ders yılına başlarken kendi problemlerini bir kenara bırakıp işine mesleğine motive olacaklar. 

14 Haziran 2022 de “Eğitimde Yaz Tatili Molası” olarak yazdığım yazıda yazacağımı söylediğim bu haftaki yazımı yazmaya fırsat verdiği için yüce Allah’ıma şükürler olsun. İnşallah malum hastalığın gölgesi üzerimizde olmadan sağlıklı bir dönem YAŞAR, çocuklarımızı en güzel şekilde geleceğe hazırlamaya çalışırız.

          5 Eylül 2022 Pazartesi yani dün öğretmenler seminer çalışmaları, okul öncesi, ilkokul 1.sınıflar, İmam Hatip ortaokulu 5. sınıflar ve liselerde yatılı kalacak öğrenciler için uyum eğitimi başladı.

9 Eylül’e kadar devam edecek. 12 Eylül Pazartesi tüm öğrenciler okullarına başlayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığının iş takvimine göre birinci dönem ara tatili, 14 Kasım 2022 Pazartesi günü başlayıp  18 Kasım 2022 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili ise 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayacak ve 03 Şubat 2023 Cuma günü sona erecek şekilde planlanmış. İkinci dönem ise 06 Şubat 2023 Pazartesi günü başlayacak ilk  ara tatil  ( 17 Nisan 2023 – 20 Nisan 2023) yapıldıktan sonra 2022-2023 Eğitim-öğretim yılı 16 Haziran 2023 Cuma günü sona erecek şekilde kararlaştırılmış. Tüm öğrenci, veliler ve öğretmenlere hayırlı olsun diyelim. Bu dönemde uzmanların konunun paydaşlarına bazı tavsiyeleri var bunları dikkate alırsak çocuklarımıza daha yararlı olur düşüncesindeyim. Bunlar: 1.Sosyal ilişkilere yardım etme. 2.Olumsuz şartlar dikkate alma. 3.Yaş grubuna göre hareket etme yaşını dikkate alma. 4.Doğru okul seçimi. 5.En başta ana okuluna gönderme. 6.Sorumluluk verme ev ortamı yönetimine ortak etme. 7.Ödevlere yardım etme. 8.Başarıya giden yolu açma. 9.Profosyenel uzmanlar, okul rehber öğretmenleri, psikologlar ve okul yöneticilerinden yardım olarak sıralayabiliriz.

            Bazı ebevenler çocuklarına kendi dönemlerini örnek göstermemesi. Çünkü zaman hızla akıp gidiyor. Bugünkü  okul ortamları çok farklı. Devir gittikçe değişiyor. Eskiden lise çağlarında gördüklerini, öğrendiklerini çocuklar şimdi akıl telefon, bilgisayar ve kitle işletişim araçları sayesinde  3-5 yaşlarında öğrenmeye başlıyor. Bazen hala onlara kendimizi örnek gösterirsek mahcup oluruz. Fıkrada olduğu gibi: Baba, ortaokul üçüncü sınıfa giden oğlunun elinde karneyle salona girdiğini görür. “Allah allah, dönem ne çabuk bitmiş…” diye düşünür ve oğluna seslenir:-“Getir bakayım şu karneyi!”-“Al baba…”  Adam karneye bir bakar ki, beden eğitimi ve resim dışındaki tüm dersler zayıf. – “Bir dediğini iki etmiyoruz, bilgisayar dedin, bilgisayar aldık, İngilizce kursu dedin İngilizce kursuna gönderdik, gitar kursu, müzik aletleri, ne istersen yapıyoruz. Kız arkadaş uğruna harcadığın çiçek parasının haddi hesabı yok. Ne bu notların hali, rezil şey!”-“Baba… O benim karnem değil ki  senin kitaplarını karıştırıyordum, birinin arasında senin karnelerinden birini buldum…”

            Değerli Okuyucularım, belirli bir konuda , bir bilgi ya da bir bilim dalında  geliştirme , yetiştirme ve eğitme işine eğitim denilir . Eğitim nerede ise oradan almalıyız. Eğitim bir milleti cahil kalmaktan kurtarır ve aydın insanlar olmasını sağlar . Bunun için millet olarak eğitim ve öğretime çok önem vermeli ve ülkemizi çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkartmalıyız Atatürk’ün: ” Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder. ”  sözünü unutmayalım. Atalarımızın şu sözleri kulağımıza küpe olsun.’ Yarım hekim  candan , yarım hoca dinden eder. Kalem kılıçtan üstündür. Ağaç yaşken eğilir. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Öğrenmenin yaşı yoktur. ” Bilgiçlik taslamadan mürekkep yalayıp dirsek çürüterek yol gösterenlere, ilim Çin’de olsa alınız diyenlere selam olsun.

Yeni ders yılımız kutlu olsun Sevgiyle, dostlukla kalın, hoşça kalın.     

3422 kez okundu.

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAŞLARKEN – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam