AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE BAŞLIYOR

featured
service

    Konu ile ilgili Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Bölgemizde her yıl 2 döl veren bu zararlı 1. neslini mayıs sonu haziran ayında, 2. neslini ise ağustos ayında vererek önemli ölçüde zarar meydana getirmektedir.  Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının ekonomik zarar eşiği üzerine çıkmasını engellemek amacıyla gerekli ilaçlı mücadelenin geciktirilmeden ve İl genelinde eş zamanlı olarak yapılması zararlının yoğunluğunun azalmasında önemli katkı sağlayacaktır.

Yapılan arazi çalışmaları kapsamında kışlamış pupalardan çıkış yapan ergin kelebeklerin mayıs ayının ikinci yarısından itibaren çıkış yaparak yumurta koymaya başladıkları ve ortalama bir yumurta paketinde 700-1000 arasında yumurta koydukları gözlemlenmiş olup bu günlerde yumurtadan çıkış yapan kurtçukların bitkilerin yapraklarıyla beslenmeye başladıkları görülmüştür. Ayrıca 2021 yılında popülasyon yoğunluğunun bazı bölgelerde görülen artış bu yıl zarar oranının daha yüksek olacağını ortaya koymaktadır. Fındık bahçelerinde Tırtıl kolonileri çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır.

Bu kapsamda; Belediyelerin sorumluluğunda bulunan alanlarda gerekli olan ilaçlamaların yapılabilmesi için Belediyelere bilgilendirme yapılmış olup, 2022 yılında İl Özel İdare bütçesi ile alınan ilaçlar ile köylerde İl Müdürlüğümüz ekipleri tarafından Ziraat Odaları ve Bakanlığımız desteğiyle alınan makineler ile ortak alanlarda ilaçlama yapılacaktır.

Ayrıca üreticilerimizin bu konuda daha duyarlı olmaları, kendi bağ ve bahçelerinde gerekli kontrolleri yapmaları, zararlıyı görmeleri durumunda yumurta paketlerinin ve böceğin yumurtadan çıkan ve dağılmadan önce böcek keselerini toplayarak imha etmeleri, çevreye herhangi bir kimyasal uygulaması yapılmadığından hem çevre hem de insan sağlığını önemli ölçüde korunmuş olacaktır.

Zararlıyı baskı altına alan doğal düşman olan yararlı böceklerin korunması ve etkinliğinin artırılması amacıyla ilaçlı mücadelede çevre dostu ilaçların tercih edilmesi hem İnsan sağlığını ve hem de Çevre sağlığının korunmasında önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Üreticilerimizin konu hakkında daha duyarlı olmaları, zararlıyla mücadelede her bir üreticinin kendi bağ ve bahçesindeki zararlıyı kontrol etme zorunluluğunun olduğu, kontrol edilmeyen alanlardan ikinci nesilde ve gelecek yılda zararın artarak devam edeceğinin bilinmesi gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için ve kendi bahçelerinde ilaçlama yapacak üreticilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvuru yapabilirler.”

4287 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE BAŞLIYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!