Veli VERGİLİ

DEDİKODU VE GIYBET 10/05/2022

service

Değerli Okuyucular, Kıymetli Dostlar, Bu hafta toplumda derin yaralar açan, dostlukları zedeleyen dinimizin yapıldığında ölmüşlerimizin etini yemekle eşdeğer gördüğü bir konuya dikkatinizi çekmek istedim. Herhangi bir kişinin arkasından konuşmak, onun olumsuz yönlerinden bahsetmek dedikodu olarak tanımlanır. Bir diğer adı ise gıybettir. Dedikodu yapmak hem dini inancımız hem de genel ahlak anlayışımızca hiç hoş karşılanmaz. Peygamberimizin değimi ile “Gıybet nedir, bilir misiniz? Kardeşini onun hoşlanmadığı bir vasıfla anmandır.” Hz Ali nin dediği gibi : Gıybeti dinleyen gıybeti yapan gibidir. Dedikodu yapanlar ise sevilmez. Onları sevenler ise, yine dedikodu yapanlardır.
Dedikodu bir sosyal zehirdir. Dedikodunun olduğu yerde sevgi, saygı ve hoşgörü yaşayamaz; güven oluşamaz Dedikodu, sinsiliğin, çekememezliğin, kıskançlığın göstergesidir. İnsanlar sevmedikleri kişinin dedikodusunu yapmaktan zevk alırlar. Oysa genel ahlak anlayışımız, birinin bir kusuru, ayıbı varsa onu rencide etmeden, yüzüne karşı söylememizi gerektirir. İnsanlar kusur örtmekte gece gibi olmalıdır. İnsanların varsa kusurlarını, onu utandırmadan, rencide etmeden, eleştirmeden ve hor görmeden düzeltmeye çalışmalıdır. Dedikoducu insanlar, korkak insanlardır. Çünkü dedikodusunu yaptıkları kişinin yüzüne karşı konuşmaya cesaret edemezler. Onun dedikodusunu yapmakla ona büyük bir zarar verebileceklerini düşünürler. Evet, dedikodu yapmakla dedikodusunu yaptıkları kişiye zarar veriyorlardır ancak asıl zararı kendilerine verdiklerinden habersizler. Dedikodu ve gıybet bazen kötü olaylara hatta cinayetlere bile sebep olabilir. Aşağıdaki hikayede olduğu gibi…
Eski zamanlarda adamın birisi kadın kölesini alır pazara getirir ve tellala: Bunu satacağım lakin bir ayıbı var taliplerine söyle çok dedikoducu der. Derken birisi köleye talip olur. Tellal kölenin ayıbını söyler. Buna rağmen köleyi satın alır ve evine getirir. Bir iki gün geçmeden, köle bir gün evin hanımına gelir ve hani söylemek istemezdim ama söylemeden de edemeyeceğim. Efendi seni sevmiyor. üzerine bir başka kadın alacak, diye bir yalan atar. Zavallı saf kadın hemen bu yalana inanır ve demek öyle peki ne yapayım, diye sorar. Köle, zaten cevabını önceden hazırladığı için: Ben sana bir ilaç yapayım. Ama bunun için efendinin sakalından birkaç kıl getirmen lazım der. Akılsız kadın bu söze de inanır. Ve uyurken efendisinin sakalından birkaç kıl alacağını söyler. Ama köle boş durmaz oradan hemen efendisinin yanına gider ve ona: Efendi başımıza gelenleri hiç sorma! Senin hanım meğer bir başkasını seviyormuş, onun içinde seni öldürmek istiyor, der. Efendi: Nerden biliyorsun? Köle: İnanmazsan bu gece uyuyormuş gibi yap, o zaman her şeyi görürsün. Bu konuşmalardan sonra efendi o gece yatağına girerek uyuyor numarası yapar, Biraz sonra zavallı saf kadın elinde bir ustura ile kocasının yanına yaklaşır. Ama kocası gözünü açıp da onu karşısında eli usturalı görünce kendisini öldürmeye geldiğini zanneder hemen oracıkta kadının boğazını sıkarak öldürür. Kadının kardeşleri meseleyi öğrenince ateş püskürüp eniştelerini öldürürler. Böylece hem iki saat içinde iki ayrı cinayet işlenir hem de bir yuva yıkılmış olur. Kısaca bu karı, koca bir dedikoducunun kurbanı olur.
Değerli Dostlar ve Okuyucularım, bir dedikoducu bir büyücüden de zararlıdır. Hatta büyücünün bir yılda yapacağını, dedikoducu bir saatte yapar demişlerdir. Hatta dedikoducu şeytan gibidir. Çünkü şeytan vesvese ile insanlar arasını açar ama dedikoducu insanın yüzüne baka baka yalan söyler fesat çıkarır. Dedikodu yapanları dinlememeliyiz. Başkalarının dedikodusunu yapanlar bir gün senin de dedikodunu yapar. Dedikodu basit ruhlu işsiz güçsüz insanların işidir. Bunun affı yoktur. Gıybetini yaptığınızla helalleşmedikçe onun günahından kurtulamayız. Gıybet, belanın ve nefretin çekirdeğidir; veba gibi salgın bir hastalıktır Gerçekten gıybet, İslâm kardeşliğini bozan, toplum düzenini altüst eden, birlik ve beraberlik ruhunu öldürerek kalplere kin ve husumet saçan büyük günahlardan biridir Gerçek olmayanı söylemek ise iftiradır. Allah hepimizi gıybet ve iftiradan uzak eylesin. Delikanlı insan, insanların yüzüne konuşur; şeytanlık yapmaz. Dedikodu ve iftiradan uzak olmanız dileklerimle: Sağlıkla, dostça kalın. Hoşça kalın.

DEDİKODU VE GIYBET 10/05/2022

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam