Fındık Kurdu Ve Fındıkta Yeşil Kokarca Zararlısı Mücadelesi Başlıyor

featured
service

      Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.  “Son yıllarda Fındık bahçelerinin önemli zararlıları haline gelen Fındık Kurdu ve Fındıkta verim ve kaliteyi önemli oranda düşüren Fındık Yeşil Kokarcası ana zararlı konumundadır. 2020 yılında uzun süren kurak ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle önemli derecede popülasyon yoğunluklarını artırdığı ve 2021 yılında yapılan arazi çalışmalarında da artış gözlemlenmektedir. Uzun süren kurak yılların ardından yapmış olduğu zararlar Ekonomik zarar seviyesinin üzerine çıkmakta ve önemli verim kayıplarına neden olmaktadır.

Fındık Kurdu zararlısı hakim çeşidin mercimek tanesi büyüklüğüne geldiği dönemde tanede emgi, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirmektedir.

Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel  Mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.

            Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir.

Fındık Kurdu fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, Fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmamakta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama yapmaktadırlar

            Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde  mutlak surette bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da’dan büyük  bahçelerden  30 ocak 3×3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2’den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir.

İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 13-20 Mayıs 2021 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 15-23 Mayıs 2021 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 7 gün içerisinde bitirilmelidir.

Külleme hastalığı ise bir fungus (Mantar) olup kışı yere dökülen yapraklarda ya da yere dökülen bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde kışlama formlarından çıkarak etrafa yayılmakta ve yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarına, sürgünlerine ve çotanaklar üzerinde belirtiler meydana getirerek fotosentez alanını daraltarak yapraklarda hızlı bir yaşlanmaya giderek vaktinden önce kurumalara neden olmaktadır.         

Bölgemizde 4-5 yıldan bu yana Fındıkta önemli verim ve kalite üzerine önemli kayıplara neden olan Fındıkta Külleme Hastalığına karşıda Fındık Kurdu mücadelesi ilaçlarıyla birlikte Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış uygun bir bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapılması hem Fındık Kurdu zararlısını, hem de Külleme hastalığını baskı altına alınacaktır.

Fındık Yeşil Kokarcası Zararlısı ise Fındıkta emgi yapmak suretiyle erken dönemde sarı ve Kara Karamuk zararları meydana getirmekte, ileriki süt olum döneminde ise tanede urlu yapı  meyvede acılaşma ve verim kaybına neden olmaktadır. Özellikle kışlamış erginlerin çıkışları, çiftleşmeleri ve yumurta bırakmalarını engellemek amacıyla Fındık Kurduyla beraber Bakanlığımızca ruhsatlı iki zararlıyı da kontrol altına alabilecek Bitki Koruma İlaçlarının seçimi hem işçiliği azaltacak hem de önemli derecede verim kayıplarını engellemiş olacaktır. Mücadele öncesi ön sayım yapılmalı 10 ocakta 1 Ergin görülmesi durumunda ise mücadeleye karar verilmelidir.

İlaçlamalarda kullanılacak olan suyun Ph’sı kontrol edilmeli, özellikle asidik karakterli ilaçların asidik karakterli gübrelerle kullanımında yüksek Ph’a sahip suyun karıştırılması genç dönemde olan Fındık yapraklarının yanmasına neden olmaktadır.

            İlaçlamaya başlamadan önce arıcıların kolonileri etkilenmemesi için arılarının ilaçlama sahaları dışına çıkarmalarına fırsat vermek amacıyla arı üreticilerine bilgi verilmelidir. Kimyasal Mücadele yapılacak alandaki arı üreticilerine bilgi verilmeli aksi halde kanuni olarak suçlu duruma düşülmektedir. Ayrıca yapılacak olan İlaçlamalarda arıların etkilenmemesi için arıların kovanın içinde olduğu akşam saatlerinde yapılması arıların aktif olduğu dönemde ilaçlamaların yapılmaması önem arz etmektedir.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Hem insan hem de çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi için ilaç ambalajlarının gelişi güzel çevreye atılmaması gerekmektedir..

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri satış bayilerinden alınarak bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesine sahip kişiler tarafından atılmalıdır.

Üreticilerimiz İl – İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek daha geniş bilgi alabilirler.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındık Kurdu Ve Fındıkta Yeşil Kokarca Zararlısı Mücadelesi Başlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!