Sabah iş makinaları ile bölgeye giden çalışanlar köylülerin engeli ile karşılaştı.
Yılgın köyüne bağlı Dere içi mahallesinde yaşayan köylüler kil ocağının bölgeye kurulmamasını istiyor.
Kil ocağını istemeyen yaklaşık 100’e yakın köylü mahallede toplanarak “bu alanda tahribata karşıyız, ocağı istemiyoruz” sloganları attılar.
Dere içi mahallesinde yaşayan köylülerden Mustafa Kır yaptığı açıklamada, “Mahalleyiz, orman köylüsüyüz. Bizim adımız üzerinde Dere içi köyü. Gördüğünüz bu alanlar bizim dedelerimizden kalan yüzyıllardır korunan ormanlarımız. Fakat ilçemize yapılan istihdam denilen Çimento fabrikası bu alanları bozmaya başladı. En başından beri bunları anlatmaya çalıştık ama anlatamadık. Bu alanlarda kil var diye öncelikle 5-6 dönüm ormanı kesip pardon burada yokmuş bizim aradığımız deyip farklı bir noktaya kaydılar. Ardından yine aynısını yaptılar ve köyümüzün içine kadar geldiler. Burası tamamen vadi. Buradaki ağaçları kestiğiniz zaman olacak ilk olay erozyon ve heyelan. Biz köyümüze sahip çıkıyoruz. Biz buradan ne kil ne toprak alınmasını istemiyoruz. Burası saklı kalmış bir cennet ve biz bu cennetin yıkılmasını istemiyoruz” dedi.
Köylülerden Mustafa Buynuz ise, “Almak istedikleri yerde bizim köyümüzün suyu var. Suyun tam kaynağından başlamışlar. Biz içme suyumuzu buradan tedarik ediyoruz. Dereyi kapatmaları ile köy tamamen yok olacaktır. Bunların işleri tamamen illegal. Oldu, bitti ye getirip iş görecekler. Buradan bu işin taşımacılığı bile olmaz. Biz ağaçları diyoruz, biz fındıkçıyız. Dededen toruna gelmiş olan bu bahçeleri zapt etmeye çalışıyorlar” dedi.
Köy içinde meydana gelebilecek kazalardan rahatsızlık duyduğunu ifade Ayhan Topkara ise, “60-70 hane var. Fındık zamanında toplandığımız da çoluk çocuğumuz yolda oynuyor. Buradan araba geçme şansı var mı. Canları yansa ne olur” Dedi.
Köylülerden Ayşe Yıldız, 100 yıllık bağ bahçelerinin kaybolacağını belirterek, “bu köylü bunların yüzünden dışarıya göç alıyor. Burada ocak açıldığı zaman tozdan topraktan duramayız. Ormanlarımızı da kesecekler. Nefes alamayız. 550 Kişiye bakacağız diyorlar ama 550 kişi aç kalacak” dedi.
Sebahat Yıldız ise, “kil buradan çıkmayınca yer değiştirmişler. Oraları kestikleri yeri yarım bıraktılar. 100 senelik arazilerimiz fındık bahçelerimiz var yukarıda. Hepsi yok olacak” Dedi.
Gösterilen tepkilerin ardından Çimento fabrikası yetkilileri bölgeye gelerek vatandaşlar ile görüştü. Yapılan görüşmede köylülerin talep ve istekleri dinlendi. Çimento fabrikası yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Aranızdan seçtiğiniz temsilciler ile görüştük. Ortak bir yol bulup elimizden geleni yapacağız. Patronlarımıza konuyu iletip herkesin menfaati doğrultusunda çözüm arayışında olacağız” ifadelerine yer verdiler.
Yapılan açıklamaların ardından köylüler sorunsuz bir şekilde dağıldılar.
10106 kez okundu.