Varşova’da Türkiye-Romanya-Polonya zirvesi! Bakan Fidan katılacak

featured
service

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, yarın Türkiye-Romanya-Polonya üçlü dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

Varşova’da 26 Haziran’da yapılacak toplantıda, 9-11 Temmuz’da Washington’da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinin hazırlıkları, NATO’ya mücavir bölgedeki mevcut güvenlik sınamaları ve üç ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Toplantıda ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları üzerinde de görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

Bakan Fidan’ın toplantıda ve temaslarında, Türkiye’nin NATO Washington Zirvesinden öncelikli beklentileri bağlamında, müttefiklik ruhuna uygun şekilde, savunma sanayii alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizmesi; müttefiklerin Vilnius Zirvesi taahhütlerine riayet etmeleri talebini yinelemesi bekleniyor.

Bu kapsamda Fidan’ın söz konusu yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin sadece bireysel olarak müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine değil, ittifakın mevcut uluslararası güvenlik ortamında genel olarak caydırıcılık ile savunma gayretlerine ve kapasitesine de zarar verdiğini vurgulaması öngörülüyor.

Terörizmle kapsamlı mücadele konusunda NATO’nun uluslararası çabalara katkısının artması gerektiğini belirtmesi beklenen Fidan, terörizm tehdidiyle ortak mücadelenin NATO’nun Güney kanadının ve Avrupa’nın güvenliği için temel unsurların başında geldiğini vurgulayacak.

Fidan’ın tehdit ve sınamalarla şekillenen stratejik ortamda Avrupa’nın savunma ve güvenliğinin daha etkin sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin görüşlerini ve önerilerini paylaşması öngörülülüyor.

Toplantıda, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanına yazdıkları ortak mektupla, AB finansmanıyla ve münhasıran AB’nin korunması amacıyla bir hava savunma kalkanı oluşturulması yolundaki önerilerinin de Türkiye tarafından gündeme getirilmesi ve bu tasavvurun sakıncalarının dillendirilmesi planlanıyor.

Üç ülke arasındaki “siyasi-askeri” istişare mekanizması 2012’de Romanya’nın önerisiyle tesis edilmiş ve dışişleri bakanları düzeyindeki ilk istişare Varşova’da 2016’da gerçekleştirilmişti. Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısının sonuncusuna 27 Mayıs 2022’de Türkiye ev sahipliği yapmıştı.

– TÜRKİYE-ROMANYA İLİŞKİLERİ

Türkiye’nin Balkanlardaki en büyük ticaret ortağı konumundaki Romanya’nın AB dışındaki en büyük ticaret ortağı da Türkiye olarak ön plana çıkıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son iki yılda üst üste 10 milyar doları aştı ve 2025 için ticaret hacmi 15 milyar dolar olarak hedefleniyor.

Türkiye’den üç adet Bayraktar TB2 SİHA sistemi satın alan Romanya, Polonya’nın ardından TB2 SİHA alan ikinci AB üyesi ülke oldu.

– TÜRKİYE-POLONYA İLİŞKİLERİ

2023, Türkiye ile Polonya arasında Dostluk Antlaşması’nın imzalanmasının 100. yıl dönümüne tekabül etti ve 10 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi hedefi geçen yıl 11 milyar dolara ulaşılarak geçildi.

2023’te yaklaşık 1,5 milyon Polonyalı turist Türkiye’yi ziyaret etti.

Bakan Fidan’ın Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile yapacağı görüşmede, ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirilecek ve mevcut işbirliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Varşova’da Türkiye-Romanya-Polonya zirvesi! Bakan Fidan katılacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!