Veli VERGİLİ

ÖRNEK DAVRANIŞLARIMIZ (2) Teşekkür Etmek, Özür Dilemek – Veli VERGİLİ

service

               Değerli Okuyucular, Sevgili Dostlar, günlük hayatımızda kullandığımız ”Teşekkür ederim ve  özür dilerim. ” örnek davranışlarını   daha çok çocukluk yaşlarımızda aile büyüklerimizden veya okullarda öğretmenlerimizden öğreniriz. Yapılan bir iyilik ve yardıma karşı teşekkür eder, yaptığımız hata ve kusurlarla başkalarına verdiğimiz zarar ve kötü davranış için de özür dileriz. Ebeveyninler ve öğretmenler çocuklara  bu iki kavramı öğretmek için oldukça gayret sarf ederler. Lakin kendileri gurur meselesi yapıp çoğu zaman özellikle özür dilemekten kaçınırlar. Oysa örnek davranışlarımızın en önemlisinden biri teşekkür etmek, diğeri özür dilemektir.

              Bir insana kendisini değerli hissettirmenin ilk adımı ona yaptıkları için teşekkür etmek ve gerektiğinde ondan özür dilemesini bilmektir. “Teşekkür ederim.” ve “Özür dilerim.” sözleri doğru zamanda ve içtenlikle kullanıldığında bütün ilişkilerimizde bir örnek davranış etkisi yapar. İnsanlarla iyi iletişim kurmanın temeli onlara değer verdiğimizi hissettirmektir. Bir kişiden özür dilemek ya da ona teşekkür etmek “Sen benim için önemlisin, seninle ilişkime değer veriyorum.” anlamına gelir. Kimi insanlar hep haklıdırlar. Hiçbir konuda hata yapabileceklerini kabullenmezler. Kendilerini aşırı derecede önemserler. Kendi zekâlarını keskin, akıllarını güçlü, karakterlerini gelişmiş, eğitimlerini, görgülerini, deneyimlerini herkesten yüksek görürler. Yaptıkları her davranışın, söyledikleri her sözün doğru olduğuna emindirler. Birileri hata yaptıklarını söylediğinde yanlışlarını bir türlü kabullenmek istemezler. Kendilerine doğrular gösterildiğinde, durup düşüneceklerine, uyarı yapanı yanlış çıkarmak için ellerinden geleni yaparlar. Asla özür dilemezler. Kendilerini önemsemekten başkalarını takdir etmeyi akıllarına bile getirmezler. Özrü de teşekkürü de hep başkalarından beklerler. Özür dilemek de teşekkür etmek de bizim insanımıza zor gelir. Bizim insanımız özür dilemeyi de teşekkür etmeyi de bir türlü üzerine vazife almaz. Doğru, düzgün, kalpten özür dileyemez; teşekkür de edemez. En iyi niyetlimiz bile özür dilemenin bir tür yenilgi; teşekkür etmenin de karşı tarafa minnet etmek olduğunu düşünüp bu işleri geçiştirirler  farklı bazı davranışlarla durumu idare etmeye çalışırlar. Hâlbuki doğru olan özür dilemeyi de  teşekkür etmeyi hakkını vererek yapmaktır.

                   Özür dilemek gerçekten de insanların arasındaki mesafeyi kısaltır, iletişimi kolaylaştırır. Bir tür “helalleşme” sağlar. Hata yapmış olan, özür dileyerek sorumluluğunu kabul eder. Hatanın sebep olduğu zarara üzüldüğünü dile getirir. Aslında özür dilemek sadece bir sorumluluk üstenmek değil aynı zamanda insanın kendine güveninin de bir göstergesidir. Özür dilemek vicdani bir muhasebedir ve bir anlamda kişinin kendi kendini yargılamasıdır. İçtenlikle ve zamanında dilenen bir özür olumsuz duyguları ortadan kaldırır, duygusal yaraları iyileştirir ve yeniden bağ kurmayı hızlandırır. Bir insana hakkını vererek teşekkür etmek o insanı onurlandırmak demektir. İçten bir teşekkür, verilen emeklerin gerçek karşılığıdır. Hiçbir şey içten bir teşekkürün yerini tutamaz. İçten bir teşekküre paha biçilemez. Teşekkür etmek her dildeki en sade ama en güçlü ifadedir. Dünyanın her yerindeki insanları “teşekkür ederim” sözcükleriyle etkilemek, onların kalplerini kazanmak mümkündür. Teşekkür etmek o kişinin sizin için yaptığı ya da başardığı bir şeyden dolayı ona memnuniyetinizi ifade etmek demektir. Bu teşekkür ona kendisini değerli hissettirir. Her “teşekkür ederim” cümlesi insanları 0daha büyük başarılar için motive eder. Bazıları kibarlık olsun diye Fransızca teşekkür ederim sözü olan mersi kelimesini daha çok kullanır. İster İngilizce ister Fransızca olsun önemli olan bu örnek davranışı sergileyebilmektir. Teşekkür etmek de özür dilemek de sadece nazik olmak değil aynı zamanda da adil olmak anlamına gelir. Özür dilediğimiz zaman kendi hatalarımızla yüzleşir, teşekkür ettiğimiz zaman ise yardım edenlerin emeğinin hakkını teslim etmiş oluruz. Özür dilemek de teşekkür etmek de sanıldığından daha büyük etkileri olan iki büyük güçtür. Her ikisi de çok şey başarır. Kalbi kırmaya tek bir söz yeter ama kırılan kalbi tamir etmeye ne bir özür ne de bir ömür yeter. İnsanlarla iyi iletişim kurmanın temeli onlara değer verdiğimizi hissettirmektir. Bir kişiden özür dilemek ya da ona teşekkür etmek “Sen benim için önemlisin, seninle ilişkime değer veriyorum.” anlamına gelir.Özür dilemek bir erdemdir illa özür dileyecek sözü sarf etmemek daha büyük bir erdemdir. Akıllı ile deli arasındaki fark odur ki biri bildiğini söylemez, diğeri söylediğini bilmez. 

                       Ben teşekkür etmenin de özür dilemenin de karşımızdakinden çok, kendimize yapılan bir “iyilik” olduğunu düşünüyorum. Çünkü özür dilemek de teşekkür etmek de insanı yüceltir. Teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi bilmeyen insanlara hayatının tüm kapılarını kapatma işlemine “sağlıklı yaşam” denir.

Özür dilediğin zaman bir hata yapmışsındır ve bu hatayı kabullendiğini ve karşı taraftan af dilediğini unutmamalısın. Hayat bizim yaptığımız hatalardan tecrübe çıkardığımız kadardır. O yüzden özür dilemek ve hatayı anlamak büyük rol oynar. Hayat yanlış yaptığın bir şeyi düzeltirken doğruyla karşılaştırır. Kendine güven ve hata yaptığın zaman ders çıkarmayı bil. Kendine özür dileyeceğine, teşekkür et. Beni dünyaya getiren ve benim bu yıllara gelmemde katkısı, emeği geçen anne ve babama çok teşekkür ediyorum. Bu yaşa kadar sağlıkla yaşamamı borçlu olduğum Allah’ıma şükrediyor ve teşekkür ediyorum. Yazılarımı okuma lütfunda bulunan okuyucularıma ve dostlarıma teşekkür ediyorum. Eğer bilmeyerek kırdıklarım varsa onlardan helallik isteyip özür diliyorum. Örnek davranışlarımızı bundan sonraki hayatımızda devam ettirmek ve her zaman  sergilemek  dileklerimle. Sağlıkla, dostça kalın, hoşça kalın. 

3218 kez okundu.

ÖRNEK DAVRANIŞLARIMIZ (2) Teşekkür Etmek, Özür Dilemek – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!