Veli VERGİLİ

BAHAR GELİRKEN – Veli VERGİLİ

service

              Yığılcanınsesi  Gazetesi’nin değerli okuyucuları ve sevgili dostlar;Baharı bakleyen Kumrular gibi beklediğimiz İlkbahar’a nihayet kavuştuk.Takvim yapraklarına göre 21 Mart ; İlkbahar’ın başlangıcı,Gece ve Gündüz’ün eşit olduğu EKİNOKS adını verdiğimiz gündür.İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarımkürede İlkbahar’ın başlangıcı,Güney Yarımkürede ise Sonbahar’ın başlangıcıdır.Mevsim İlkbahar olunca,Çiçekler açar gonca gonca.Doyum olmuyor bakınca,Bir ömürsün İlkbahar.Gönüllerde çiçeklerin açtığı,İnsan ömrünün en güzel çağıdır İlkbahar.İnsan ömrünü mevsimlere göre kıyasladığımızda ; (0-18) İlkbahar,     (18-50) yaş Yaz , (50-70) yılları Sonbahar,(70-……)yaşları ise ömrümüzün Kış mevsimi olarak adlandırılır. Gençlik ilkbahar gibidir, yaşlılık ise kışa benzer, öyle bir kış ki, arkasından bahar gelmez. Ömrümüzün son durağının nerede biteceğini hiç kimse bilemez. Hiç ummadığımız zamanda ömrümüzün Kış mevsimi gelebilir. Kötü havalarda insan dosta aç olur. Bir araya gelse dost dosta ilaç olur. Bahçede tek gül bir şeye benzemez. Öbek öbek olduğunda bahara taç olur. Bir çiçekle bahar olmaz ama, her bahar bir çiçekle başlar. Bahar mevsimi uyanıştır, diriliştir, canlanma ve hareketliliktir. Hafiflemek, yüklerden kurtulmaktır, kabuğundan çıkmak, filizlenmektir. Güneşin göz alıcı ışıklarıyla birlikte canlandığının, yaşadığının kanıtıdır. Bahar her şeyden önce bir mutluluk, bir yerinde duramama hali, bir gençlik halidir. Düşünce ve hayal aleminin alabildiğine derinleştiği, ufukların genişlediği, şair olmayanların bile şiirler yazmaya başladığı bir mevsimdir ilkbahar.Yeni başlangıçlar için güzel bir zamandır

   Damlardaki kar, saçaklardaki buz,                                        Duy güneyden estiğini rüzgarın;

   Kanı kaynayan suya dar geliyor.                                            Göreceksin neler olacak yarın.

   Haberin var mı? Oluklardan                                                   Yuvada çırpınan yavru kuşların

  Akan su sesinde bahar geliyor.                                                Uçmak hevesinde bahar geliyor.

        Şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu baharın ayak seslerini,gelmekte olduğunu bu sözlerle dile getirmiş.Bahar ;şairlere  güfte yazdıran,bestecilere beste yaptıran,ozanlara türkü yaktıran en güzel mevsimdir. Namık Kemal’ın dediği gibi ;Gel ey bahar mevsimi, uykumun ve dinlenmemin mayası sensin. Hatırımın dostu, ıstırap dolu gönlümün sevincisin

        İnsanlar, bahar geldiğinde apayrı bir psikolojiye bürünürler. İnsanın içi anlamsız bir mutluluk ve huzur ile dolu olur. İnsanlar, sadece gezmek, dolaşmak ve eğlenmek isterler. Çünkü pencereden içeri vuran güneş öyle albenilidir ki kendini öylesine sıcak gösterir ki insan dört duvar arasına sığamaz, kendisini yemyeşil alanlara, caddelere, sokaklara ya da parklara atmak ister. Çünkü bahar gelmiştir, kışın dondurucu soğuğu, burnumuzu donduran fırtınası artık yoktur. Baharın gelmesiyle kıyafetlerimiz bile renk ve şekil değiştirir. İnsanlar koyu, uzun ve kalın kıyafetler giyerken baharın müjdelenmesiyle cıvıl cıvıl renkler giyerler doğaya uyum sağlayabilmek için ve daha ince kıyafetler giyerler güneşin sıcaklığından bunalmamak için.Bahar gelince neşe ve huzur dolar insan. Bahar, insanlara yaşamak neşesi veren bir mevsimdir.

            İçinde bulunduğumuz hafta 30 Mart-4 Nisan Kütüphaneler haftasıdır.İlçe Kütüphanemiz eski Devlet hastanesi bodrumunda olup hem sağlık hem de yer olarak hijyenik değildir.Yeni bir yere taşınması için çalışmalar sürdürülmekte olduğunu öğrendik.İnşallah yakın zamanda ilçe halkımızın,özellikle çocuklarımızın en güzel şekilde istifade edeceği bir yere ve  konuma gelir.Şu anda bir görevlisi mevcut olup okuma sevdalısı insanları beklemektedir.Yığılcanın Sesi gazetesi olarak Kütüphaneler haftasını kutlarız.Günümüzün gerçek üniversitesi zengin kütüphanelerdir.Kütüphanedeki kitaplar hiç solmayacak bitkilerdir.Değerli dostlar haftaya bu gün,yani 13 Nisan günü“Allah’ım bizi rahmet ayı Ramazan’a kavuştur” diye dua ettiğimiz Ramazan ayına kavuşacağız. Bilen bilir onun içerdiği rahmeti, nimetleri, dolayısıyla bu duanın içerdiği derin hikmetleri.İşte yetişti Ramazan, yeterince kirlendik, yeterince unuttuk, yeterince gaflete düçar olduk, yeterince bağlandık. Kurtarsın bizi Ramazan,Bu kötü illet bu ayda kurtuluşumuza vesile olur inşallah. Sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi olumlu hissiyatlar ön plana çıkar. Dini açıdan taşıdığı önemle birlikte bireysel açıdan sorumluluk ve sosyal açıdan da yardımlaşma, dayanışma duygularının en yüksek yaşandığı aydır Ramazan.İnşallah en güzel şekilde idrak eder,gereğini yaparız.

             Geçen hafta Düzce  TV gazetesindeki haberde 12 gündür ilçemizde Korona virüs olmadığı haberi hepimizi mutlu etti.Ancak rehavete kapılmamak gerekir.Geçen yıl bu zamanları hatırlayın.Düzce’deki Hastanelere bile giderken izinsiz gidemiyorduk.Dışarıdaki insanlarımız tarlalarına bahçelerine bakmaya gelemiyordu. O kabus dolu günlere dönmemek için biraz dikkat diyorum.İlkbahar’a girdiğimiz şu günlerde içimiz kıpır,kıpır.Gözümüz dışarıda açık havada.Lakin asıl bahara kavuşmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var.Devlet büyüklerimizin dedikleri gibi vuslata erişmek için bir altı ay var.Şu aşılar bitsin,yaz gelsin umarım virüs biraz azalacak.Onun için sabır diyorum.Gurbetçilerimiz  bağ bahçelerine bakmaya gelecekler.Onun için çok dikkatli olmalıyız.Özellikle ilçemizde yaşayanların bu dışarıdan gelenlerle maske,mesafe,temizlik  kurallarına göre iletişim kurmaları hepimizin menfaatine olacaktır.”Bir gülün peşinden koşanlar çiğnedikleri kır çiçeklerinin farkına varmazlar”Güzel günlere kavuşmak için herkes üzerine düşeni yapmalı.Vuslatı getirecek olan hasrettir.

                Değerli okurlar,sevgili dostlar; Bu Yığılcanın Sesi gazetesinde yazmaya başladığım ilk yazımda bu köşede insanlara ”Balık tutmasın öğretmeye çalışacağım demiştim.Onun için yazılarımı okuyanlar dikkat etmişlerdir.hep bu çizgide farklı konularda yazmaya devam ediyorum.Önemli günleri ,mevsimi,insanların ihtiyaçlarını düşünerek yazmaya çalışıyorum.Bunun örneklerini yazılarımı okuyanlar görüyor.Çünkü ben öğretmenim. Ölünceye kadar böyle devam edeceğim.İlçemizde belli noktalara gelmiş olan arkadaşları,

Dostları burada zaman zaman sizlere tanıtmak istiyorum.Onlar bizim gurur kaynaklarımız.Bunlardan;

Fındığınla balınla tatlanır diller                                 Elbet bu hasret bir gün bitecek

Yine al al olmuş dağındaki çilekle                             Dört kolluda olsa bile Sabri sana gelecek  

Hasretinle kavrulur gurbetteki yürekler                  Toprağında yatmak bu yüreğe huzur verecek                      

Dünyadaki cennetim saklı kentim Yığılcam            Dünyadaki cennetim saklı kentim Yığılcam                                                         

                      Diyen Sabri ARIKAN ikinci şiir kitabını çıkarmış ne güzel.Gazetenin haberinde olduğu gibi tüm Yığılca olarak bu değerlere sahip çıkmamız gerekir.En azından bir kitabını alarak çam sakızı çoban armağanı destek olalım.Onlar bizim yüz akımız gurur kaynağımız.Yukarıdaki iki dörtlükteki özlem,hasret ve kavuşma hayali tüm gurbetçilerimizde aynı.Sabri ARIKAN gibi şu an gurbette olup gönülleri bizimle olan Yığılca sevdalısı gurbetçi gönüldaşlara selam olsun.İnşallah baharı bekleyen kumrular gibi şu Korona illeti geçer size kavuşur eskiden olduğu gibi yine birbirimize sarılıp kucaklaşırız.İlkbahar  gibi tüm dostların, okuyucuların yüreklerinde sevgi çiçekleri açsın.Dostça kalın,sağlıkla kalın bahar mevsimi hepimize kutlu olsun.

2165 kez okundu.

BAHAR GELİRKEN – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam