Veli VERGİLİ

Fındık Püsküllerindeki Hayaller – Veli VERGİLİ

service

     Yığılca’nın Sesi Gazetesinin Değerli Okuyucuları,  gazetede yazmaya başladığım ilk yazımda size halkımızı ilgilendiren konularda uzman kişilerden istifade ederek doğru bilgi sunmaya çalışacağımı söylemiştim. Şubat ayının sonuna doğru geldiğimiz bugünlerde, mevsim  beklediğimiz gibi seyrediyor. Şubat başındaki sıcaklar biraz tedirginlik yarattı ama sonradan yağan karlar yüzümüzü güldürdü. İlçemiz insanının en önemli geçim kaynağı olan fındık  püsküllerinin  biraz erken çıkmaya başlaması ile  acaba hayallerimiz yine başka bahara mı kalacak diye biraz korktuk.  Her yıl, İlçe halkımızın yüzde 70-80’i püsküllere bakıp bu sene şu kadar fındık alırsam diye hayal kurmaya başlar. İnşallah mevsim böyle devam ederse beklentilerine kavuşur. Bu fındıkla ilgili düşündüğümüz hasadı elde etmek için biraz da bilinçli hareket etmeye ihtiyaç var. Bu konu ile ilgili uzmanların sesine kulak vermek, bahçelere bakmak gerek. Atalarımız : ”Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun. ” sözünü boşuna söylememişler.

 Bu hafta aşağıda görüşleri ve söylemlerine yer verdiğim uzmanların bilgisinden istifade edelim. Her konuda telefonla bilgilerine başvurabilirsiniz. Kulaktan duyma, başkasından görme gibi rastgele çalışma yapmayalım. Bu uzmanlardan:

Ziraat Mühendisi Ömer İlyas GÖKÇE: 

      Ferrero Değerli Tarım ekibi olarak Yığılca bölgesinde fındık üretiminde verim, kalite ve sürdürülebilir tarımda çiftçileri bilinçlendirmek için çalışmalar yapmaktayız. Sorusu olan yardım almak isteyen çiftçiler olması halinde iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirler.

BORDO   BULAMACI                      

Fındık Bahçelerinde Bordo Bulamacı Uygulamasının Önemi:                                                                  

Karadeniz Bölgesi yağışlı ve nemli bir iklime sahip olduğundan ağaçların ve fındık dallarının üzerinde yosunlaşmalar ve mantarlar görülür. Dalların kabuklarının altında yukarı ve aşağı (floem ve ksilem) giden su boruları vardır. Dalların üzerindeki yosunlar bu borulara köklerini geçirip bu borulardaki suları kullanırlar. Dalların uç kısımlarına su gidemediği için uç kurusuna sebep olurlar. Bu yosunlardan kurtulmak için kış aylarında “Bordo Bulamacı Uygulaması” yapmamız gerekmektedir.  Ayrıca külleme hastalığında hastalanmış (enfekte olmuş) yapraklar kışın yere dökülür. Yere dökülen yaprakların üzerinde hastalık etmenleri  ölmez, kışı ölü yaprak ve toprakta geçirirler. Bundan başka kök bölgesinde yüksekten kesilen dallarda mantarlaşmalar oluşur. Bu iki sebepten dolayı bordo bulamacı atılırken kök bölgesine ve dökülen yaprakların olduğu yerlere de uygulama yaparak bu hastalıkların tekrardan oluşmasını engelleyebiliriz.  Bordo Bulamacı ne zaman uygulanır?                              

Yapraklar döküldükten sonra püsküller açılıp toz çıkartana kadar ve de püsküller kuruyup döküldükten sonra yapraklar açana kadar uygulama yapılabilmektedir. 

Ziraat Mühendisi  : Ömer İlyas GÖKÇE Tel No :05345976370

BUDAMA 

Gülşah GÜVELİ  (Ziraat Mühendisi)  :                             

Tarımda hastalık ve zararlıların yanı sıra verim ve kaliteyi en çok etkileyen işlem budamadır. Budama işlemi; ürün ve kaliteyi artırmak, kök yapısının geliştirilmesi, ışıklanma ve yaprak oluşumunu dengeli bir şekilde sağlamak, gençleştirmek, meyve tutumunu artırmak, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artırmak ve periyodisiteyi (bir yıl verip bir yıl vermemesi) azaltmak amacıyla yapılır.  Budama, çiftçiler tarafından doğru bilinmemekte ve maalesef doğru uygulanmamaktadır. Fındık tarımında da uç budamanın önemi anlaşılıp bir an önce hayata geçirilmelidir.                                                 Budama, yaprakların %80’i döküldüğü dönemde başlayıp (su yürümesi durunca) yapraklar açılana kadar (su yürümeye başlayıncaya) devam eder. Bahar aylarında ise dal içi obur dallar ve dip sürgünleri (filizler) mutlaka temizlenmelidir. Fındık ocaklarında yapılacak budama ocağın orta kısmı boş olacak şekilde yapılmalıdır. Bu şekilde hava sirkülasyonu sağlanır, güneş enerjisinden yararlanması artar, meyve artışı sağlanır ve hastalık, zararlılarda büyük oranda azalmalar gerçekleşir. Bir ocakta dallar kalınlaştıktan sonra en fazla 4-5 dal bulunması gerekir. Ocaklar arası sıra üzeri ve sıra arası mesafeler mekanizasyonu ve güneşlenmeyi engellemeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Bahçe çok sık dikilmiş ise gerekli durumlarda sıra çıkartma işlemi yapılabilir. Ağaçlar arası mesafelerin kısa ve dal sayısının fazla olduğu bahçelerde yüksek ve kaliteli ürün alımı mümkün değildir.

Uç budaması dala şekil verme ve verim için çok önemlidir. Genel olarak fındık çiftçileri ana dal kesimi yapmakta, dallara şekil verme ve verim budaması yapmamaktadır. Dala şekil verirken uygun tarafa bakan gözün üstünden kesim yapılmalı, ürün verebilecek dallarında uç kısımlarından dallar yukarıya uzamasın diye kesim yapılmalıdır. 

Fındık bitkisinde bir ocağın ekonomik ömrü 60 yıldır. Bu seneden sonra bahçe sökülüp yeniden dikim yapılması gereklidir. Yeni dikim yapıldıktan sonra fındık bahçesinin en verimli zamanı 10. yıldan 40. yıla kadardır. 

Yığılca İğneler köyünde Ferrero Değerli Tarım model bahçesi bulunmaktadır. Yol üzerinde bulunan bahçe çiftçilere örnek oluşturmak için yapılmıştır. Müsait zamanlarınızda bahçeye gidip inceleme yapabilirsiniz.

Ziraat Mühendisi  : Gülşah GÜVELİ  Tel No: 05345976365

Merhaba, ben Mustafa Gürkan UYSAL… Ferrero Değerli Tarım’da Sosyal Uzman olarak görev yapmaktayım. Mart ayı yaklaşırken çiftçilerimiz ilaçlama yapmak için hazırlıklara başlamış durumdalar. İlaçlama yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu iş sağlığı ve güvenliği konusudur. Bu bağlamda kişisel koruyucu ekipman kullanımı ön plana çıkmaktadır. İlaçlama esnasından ve sonrasında uygulanması gereken hususları bir araya getirmek gerekirse listenin en başında: Karbon (kömür) filtreli maske kullanımı gelmektedir. Nefes yoluyla ilaca maruz kalmanın önüne geçmek bizim birinci önceliğimizdir. Lakin tek başına maske kullanımı yeterince koruyamaz. Eğer maske yarım yüz maskesi ise bununla birlikte kenarları contalı sıvıya dayanıklı gözlükler ile kullanılmalıdır. Yapılan çalışmalara göre ilaçlama esnasında vücuda en çok ilaç alınan bölgelerden biri de saç diplerimizdir. Gözenekli yapısıyla saç diplerimizi de korumamız gerekmektedir. Peki nasıl koruyabiliriz? Maske gözlük ve suya dayanıklı eldivenle birlikte su geçirmeyen tek kullanımlık veya yıkanabilir tulumların kullanılması gerekmektedir. Peki yeterli midir? Hayır. Ayaklarımızda da su geçirmeyen çizme giyilmesi gerekir. 

    İlaçların (pestisitlerin) etkisi genelde uzun bir süre sonra ortaya çıkmaktadır. Sakat doğumlar, düşük, erken ölümler, sinir sistemi hastalıkları, kanser, astım ve alerjik benzeri birçok etkisi vardır. Bundan dolayı ilaçlı uygulama yapmaya karar vermeden önce bu konuda yetkisi olan mühendislere danışmayı unutmayınız. 

    İlaçlama esnasında kendimizi yeterince koruduktan sonra çevreye de gerekli özeni göstermemiz gerekir. Örneğin kullanılmış boş ilaç kutuları üçlü yıkama prosedürü uygulandıktan sonra geri dönüşüme kazandırılmalıdır. Üçlü yıkama nasıl yapılmalıdır? Kullanılmış ilaç kutusunun içine 3’te 1’i kadar su doldurulup çalkaladıktan sonra ilaç deposuna dökülür, bu işlem 3 defa tekrar edilmelidir. Bunları yaptıktan sonra temizlenmiş kutunun altı delinmelidir. Sonra içi yıkanmış ilaç kutuları geri dönüşüm konteynerlerine atılmalıdır. Yığılca ilçesinde belediye binasının çaprazında turuncu mavi renkte geri dönüşüm atık kutusu bulunmaktadır. 

Sosyal Uzman  :   Mustafa Gürkan UYSAL  Tel No:    05340153170 

Yığılcanın Sesi Gaztesinin Değerli Okurları, “YENİDEN BAŞLAMAK” isimli yazımda sizlere söz verdiğim gibi bu hafta ilçemiz, bölgemiz ve yurdumuz için en önemli geçim kaynağımız fındıkla ilgili uzmanların görüşlerine yer verdim. Mutlaka her konuda arayıp bilgilerine başvuralım. “Bin bilsende bir bilene danış. ” atasözünde olduğu gibi danışıp öyle hareket edelim. Hele ilaçlama dönemlerinde aynı bölgedeki üreticiler ortak hareket edelim. Başka geçim kaynakları ile uğraşanlar olduğunu unutmayalım. İlçemiz Tarım İlçe Müdürlüğü uzmanlarından da istifade edelim. ” 

  Atalarımız der ki; ” Bağı Ağlayanın Yüzü  Güler” ”Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ olur.” Bilmememek Ayıp değil,

Öğrenmemek Ayıp”    ”Danışan  Dağı Aşmış, Danışmayan düz yolda şaşmış”    ”Zahmetsiz  Rahmet Olmaz”

Bilgi paylaştıkça anlam kazanır.”, “Gazeteler halkın aynasıdır.” Bundan sonra da halkımızın yararına olan konularda uzmanların bilgisine başvurarak yazmaya devam edeceğim.

 Şimdilik hoşça kalın dostça kalın.

6336 kez okundu.

Fındık Püsküllerindeki Hayaller – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!