FINDIK ÜRETİCİSİ KARDEŞİM DİKKAT ET

service

    Sevgili okurlarım; Bir fındık sezonuna rabbimin izni ile ulaşmış bulunuyoruz. Fındık, evlenecek gençlerin umudu, ev ve otomobil alacakların umudu, hele hele fındık tüccarlarının dört gözle beklediği bir üründür. Köylü düğün yapacaksa, tüm alışverişlerini fındık veresiye yapar. Birçok köylü de tüm alışverişlerini fındık veresiye yapar. Hatta bildiğim inşaat firmaları, fındık veresiye taksitle ev kampanyası başlatmıştır. Tüm köylü ve bazı tüccarların bu umuda yolculuğunu iple çekerken, bazı fındık tüccarlarının aç gözlülüğü fındık üreticisinin malına göz dikmiş, başta randıman hilesi olmak sureti ile her türlü dalavereyi çevirmektedir. Hükümetin açıkladığı fındık fiyatını dahi fazla gören Fiskobirlik fiyat düşürmüştür. Oysa fındık, kendi kendine çuvala girmiyor! Birtakım maliyetleri var, bunlarda hiç o kadar ucuz değil. Kışlık bakım, yazlık bakım, gübre çapalama, filiz alma, tırpan, toplayıcı, patos ve tarlaya gidiş geliş bunlar hep bir bir maliyettir. Tüccar önüne gelen ürüne bakar, edeceği kâra bakar üreticiyi düşünmez. Allah’ın verdiği bu nimet, kendi kendine çuvala girse fiyat çok iyi ama ne yazık ki bu maliyetler çiftçinin belini bükmektedir. Bir ata sözümüz var; Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Ne de güzel söylemiş atalarımız, emeksiz yemeğin ne tadı ne de tuzu olur. Burada emek vermeden, servetine servet katan tüccarlara lafım. Bir de kendi fındık üreticisi olup da kendi fındığını altın, komşusunun fındığını teneke görenlere lafım. Biraz el insaf… Bu yıl fındık toplama yevmiyeleri, tırpan yevmiyeleri ve filiz alma yevmiyeleri herkes kendine göre ne kaparsam o mantığıyla belirlendi. Çalışanın hakkıdır isteyebilir ama ne yazık ki bu üreticinin belini kırar, en büyük maliyeti insan işçiliği tutar. Nasıl bir asgari ücretle bir insanın geçinmesi zorsa üreticinin de bu maliyetleri karşılaması zor. Fındık bol olduğu zaman hani bir nebze de olsa biraz olsun kurtarır kurtarır kurtarmasına da o da dörtte üçü maliyet, dörtte biri üreticiye kalır. Fındık az olduğunda maliyetler aynı fakat alınan ürün az olduğunda vay üreticinin haline, tüm umutlar başka bahara diyerek boynunu büküp bekleyecektir. Maliyetler her gün artarken gelirin düşmesi bütün dengeleri bozmaktadır.

Sevgili dostlar, fındık üreticisinin sıkıntılarını yazmaya çalıştım. Buradan tüm fındık üreticilerine hayırlı bol bereketli bir fındık sezonu diliyorum ve tüccarlara da biraz ellerini vicdanlarına koymalarını rica ediyorum. Alımları ona göre yapın diyorum, hilesiz dalavereye bulaşmadan… Lütfen çiftçinin halinden siz de anlayın. Zaten kıt kanaat geçinen çiftçi kardeşlerimin emeği ile oynamayın. Bu dünyanın bir de ahireti var, veremeyeceğiniz hesap üzerinden plan yapmayın. Sevgili fındık üreticisi kardeşim bir uyarı da sizin için yapayım. Fındığınızı satarken iyi araştırın, güvendiğiniz biri varsa ona itibar edin. Bazı fiyat şişirenler olur, onlara dikkat edin. Bir lira fazlaya satayım derken randıman hilesine, kantar hilesine düşmeyin ya da vadeli verip malınızı kaptırmayın. Haftaya başka bir konuda buluşmak dileği ile sizleri Allah’ıma emanet ediyor sağlık ve huzurun bol olduğu günler diliyorum. Hoşça kalın.

 

 

 

 

 

ARAR OLDUK

 

Menfeati süsledik yitirdik sevdayı

Viraneye döndürdük gönül denen sarayı

İlk sıraya koyduk kahrolası parayı

Leyla ile Mecnunu arar olduk

 

Aşkı için dağları delerdi Ferhat

Aşk meşk uğruna yenir oldu her halt

Yeni nesile para etmez oldu nasihat

Ferhat ile Şirini arar olduk

 

Ne çilelerle dolu Kerem ile Aslı

Şimdi gönüller kırık gözler yaşlı

Zevki sefa içinde kalpler paslı

Kerem ile Aslıyı arar olduk

 

Karanlık dünyada tatlı sözü arar olduk

Yalan sevdalar uğruna sarardık solduk

Alimlere bilginlere laf sokar olduk

Hazreti Mevlanayı arar olduk

 

Hak yolunda gurbet gurbet gezerdi Yunus Emre

Sevdayı müjdeleyen yüreklere düşsün cemre

Canım feda olsun hak yoluna gelen emre

Yunus Emre yi arar olduk

 

Hasta ruhumuz bulunmaz çaresi

Arsızdır gönül hep bulunur bahanesi

Doktorlar çare olamaz boştur şifa hanesi

Lokman hekimi arar olduk

 

Kaybettik merhameti kaybettik duyguyu

Kendimize yakıştıramadık her türlü sorguyu

İmdat bekler olduk mekanımız oldu kör kuyu

Kaybolan insanlığımızı arar olduk.

 

Yazan:Sabri Arıkan

08/04/2019

3936 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
FINDIK ÜRETİCİSİ KARDEŞİM DİKKAT ET

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam