Veli VERGİLİ

İlçemizde Spor – Veli VERGİLİ

service

           Saygıdeğer Okuyucular, Değerli Yığılcalı Dostlar,  bu hafta ilçemizde spor ve bu alanda yapılan çalışmalar üzerinde durup sizleri bilgilendirmek, yapılması gerekenleri ve şu ana kadar yapılanları sizinle paylaşmak istedim. Spor nedir? Spor, bireyin aklını ve tüm bedenini kullanarak rakibine, kendisine, mesafesine ve zamana karşı ortak kurallar aracılığıyla yaptığı bir mücadeledir. Diğer bir tanımla; belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adıdır. Türk kültüründe ise sporun güreş, kılıç, okçuluk, atçılık ve at yarışları, cirit, mızrak, gökbörü, cop, tepük (futbol), seyirtmek (koşu), avcılık, kayak, boks, süngü, yüzme, matrak, tomak, taş atma, tuluk oyunu, ağırlık kaldırma, yağlı direk, yaya koşuları gibi adlandırıldığını görürüz. Cumhuriyetten sonra  ülkemizde  bu spor dalları, modern spora uygun olarak uluslararasına göre  düzenlenmeye başlanmıştır. Atatürk’ün , sporu  ilk defa okullarda ders olarak okutulmasını sağladığını , dünyaya örnek olduğunu görüyoruz. O,  yeni yetişen nesile: “Cumhuriyet, fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister.” , “Sağlam Kafa Sağlam vucut da bulunur. ”diyerek spora  ne kadar ehemmiyet verdiğini göstermiş ve Türk gençliğine 19 Mayıs’ı  Gençlik ve Spor Bayramı olarak armağan etmiştir.

          İlçemizde ise  ilçe oluncaya kadar sporla ilgili yazılı bir bilgiye rastlanmamıştır.Ancak  okullarda müfredata göre “beden eğitimi”  derslerinde spor çalışmaları bugün olduğu gibi yıllardır yapılmıştır. 1954 yılında ilçe olduktan sonra bayramlarda, törenlerde sportif etkinliklerin yapıldığını yaşlılarımızdan öğreniyoruz. Yığılcaspor kurulunca ise sporla ilgili  sistemli çalışmalar ve müsabakaların  bir fikstüre göre  yapılmaya başlandığı, çeşitli turnuvalarla ilçede spor etkinliklerinin yapıldığını biliyoruz. Zaman zaman köyler arası koşular, güreşler, futbol müsabakaları  vb. turnuvaların yapıldığını hatırlıyorum. 1970’li yıllara kadar , Kaymakamlık binasının olduğu yerdeki alanda spor etkinlikleri yapılırdı.Burada yarı Yığılcalı bildiğim Kırkpınar Başpehlivanlarından Mustafa BÜK ‘ün, Nazmi UZUN ve Aydın DEMİR le yaptıkları güreşleri bizim yaşımızda olanlar hatırlar. Bu güreşler Ağustos, Eylül aylarındaki panayırlarda  yapılır tüm Yığılcalılar  izlemeye gelirdi. 1970’li yıllardan sonra  bugün kullanılan futbol sahası toprak saha olarak kullanılmaya başlandı. Salon sporları yıllarca ilçedeki okul bahçelerinde yapıldı. 2008 yılında orman deposunun olduğu yere  kapalı spor salonu  yapılınca müsabakalar burada yapılmaya başlandı.  2012 yılında ise Yığılca stadı  çim sahaya dönüştürüldü. Ayrıca buraya  sporcuların kullanacağı iki katlı bir bina inşa edildi.  

           Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ilçemize;  Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü kurulması ve ilçe teşkilatının oluşturulması amacıyla 10.09.2020 tarihinde bir “ilçe müdürü” görevlendirmiştir. Daha öncesinde ilçede bir hizmet binasının bulunmaması sebebiyle  Gençlik ve Spor Bakanlığına ait arazi üzerinde bulunan  Yığılca  Futbol Sahası’nın hemen yanındaki soyunma odalarının üst katı  tadilattan geçirilerek içerisinde üç adet ofis ve bir kafeteryası bulunan  İlçe Müdürlüğü Binasına dönüştürülmüştür. Hizmet binasının içerisindeki ofislerde; ilçedeki tüm sportif faaliyetlerin organizasyonunun planlanacağı, kurslara ve müsabakalara yapılacak başvuruların alınacağı, sporcu lisans işlemlerinin yapılacağı, vatandaşların spor ile ilgili tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı hizmet birimleriyle beraber gençlere yönelik ilk etapta zekâ oyunları sınıfı, bilgisayar (EBA Destek) sınıfı gibi hizmetlerin verileceği atölyeler kurulacağını, ilçedeki diğer resmi kurumlar, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve iş birliği Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünce planlanıp yürütüleceğini, İlçenin köklü kulübü ve bir değeri olan Yığılca Spor Kulübünün  de bu hizmet binasının çatısı altında varlığını sürdürerek Yığılca gençlerine hizmet noktasında İlçe Müdürlüğü ile birlikte koordineli çalışmalarda bulunacağını öğrendik.

          Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün girişimleri sonucunda Gençlik ve Spor Bakanlığının onayı ile il geneline 5 adet ”CEP SPOR SALONU” yapılması kararlaştırılmış ve  ihalesi 06.08.2020 tarihinde yapılarak  bu salonların dört tanesi Düzce  İl  Merkezine yapılırken bir tanesi de Yığılca ilçemize yapılmaya başlanmıştır. Eski halı sahasının olduğu yerde Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Hizmet Binasının hemen yanında yapımına başlanan Cep Spor Salonu’nda basketbol, voleybol ve badminton gibi spor branşlarında resmi müsabakalar yapılacakmış. Müsabakalar dışında 7’den 70’e tüm spor severlerin hizmetine açık olacak olan Spor Salonunda aynı zamanda ilk etapta basketbol, voleybol, badminton, okçuluk, masa tenisi, halk oyunları, bilek güreşi gibi branşlarda gençlerimize ücretsiz kurslar verilecekmiş. Bu spor branşlarıyla sınırlı kalmayarak gençlerin talepleri doğrultusunda da farklı kurslar açılabilecekmiş. Bu açılacak kurslar ile Yığılca gençlerine ve tüm sporseverlere farklı branşlarda spor kültürünü aşılamanın yanında  ilçeden milli sporcular yetiştirilmesinin  hedeflendiğini öğrendik. CEP SPOR salonunun  HALI SAHA ‘nın olduğu yere yapılması bence pek uygun olmamış .İnşallah  yakın zamanda ilçede uygun bir yere  yeni bir halı saha yapılır. 

           Gençlik ve Spor Bakanlığının , ilçemize kazandırılması için düğmeye bastığı bir diğer yatırım ise ilçeye bir adet ”GENÇLİK  MERKEZİ” yapılması imiş. Bunun için Bakanlık ile Yığılca Belediye Başkanlığı arasında  protokol  imzalanmış. İlçemize yapılacak olan Gençlik Merkezinde; gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel çalışmalarda bulunacağı atölyeler ile birlikte yabancı dil, bilgisayar, kodlama ve zekâ oyunları eğitimlerinin verildiği sınıfların olacağı; gençlerin toplanıp zamanlarını geçirebilecekleri bu Gençlik Merkezinde gençlik liderleri eşliğinde ayrıca milli ve manevi değerlerin işlendiği özel gün ve haftaların kutlandığı programlar, sosyal sorumluluk projeleri, doğa kampları, doğa yürüyüşleri, izcilik faaliyetleri ve kültürel geziler organize edileceğini öğrendik. Yığılca gençlerinin boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri, kişisel gelişimlerini sağlamaları ve yeteneklerini sergileyecek ortamların sunulmasının yapılacağı  bu  çalışmaların tüm Yığılca gençliği ve halkı için hayırlı olmasını dilerim. Başkanımız Rasim ÇAM  uzun bir sağlık problemi yaşadı. Kendisine büyük geçmiş olsun. İnşallah göreve başlayınca  bu çalışmaların bir an önce hayata geçmesini sağlar.

          İlçemizde çoğumuzun bihaber olmadığı konuları anlatmaya çalıştım. Bunlar tabiî ki yeterli değil.Gökçeağaç köyünde SURVİVOR parkuru yapılmış güzel bir çalışma.İnşallah benzeri çalışmalar artarak devam eder. Düzce ilinde yüz ölçümü ve orman alanı en büyük ilçe bizim ilçemiz. Şırıl şırıl akan derelerimiz, dağların eteklerinde geniş yaylalarımız var. Fakat bunu değerlendiremiyoruz. Türkiye’deki büyük spor kulüplerinin buralara yatırım yapmasını sağlamalıyız. Örneğin Fenerbahçe, Düzce Topuk Yaylası’na spor tesisi yaptı. Galatasaray ve Beşiktaş neden bugün Yedigöller yolu üzerindeki Gürgenli düz mıntıkasına yapmasın. Orada suni bir göl oluşturup bir güzellik yaratılabilir. Geyikbeli  Kanyonu da bu mıntıkada. İlçemiz her türlü doğa sporlarına  ( Dağcılık, trekking, doğa yürüyüşler, bisiklet vb.) uygundur. Bu bölge bu sporlar için oldukça müsait.

2021 yılı Düzce ilinde “TURİZM YILI” ilan edildi. Bunları değişik platformlarda dile getirmeliyiz.Hasanlar Barajı gibi harika bir potansiyelimiz var.Bunun çevresinde su  sporları ve eğlenceleri ile  ilgili bir tesis neden yapılmasın.

       Yığılcanınsesi gazetesinin saygı değer okuyucuları,değerli dostlar, 15 Şubat’ta okullarımızın bir bölümü açılmıştı. Bu hafta tüm ilkokullar, okul öncesi okulları, ortaokul 8.sınıflar ile Lise 12. sınıflar yüz yüze eğitime başlayacak.(tabi bakanlık ve il Pandemi  kurulu kararlarına göre.). Okullarda bu zor dönemde  spor çalışmalarını yapacaklar . İl merkezinde İl Yetenek testleri başlamış.İlçemizde de inşallah yakında yapılır. Bu korona yüzünden hem eğitim-öğretim hem spor çalışmaları zor şartlarda yapılıyor. Tek temennimiz bu illetten bir an önce kurtulup eski hayatımıza kavuşmak.Bunun için önce sabır sonra kurallara uymak ve  uzmanların öğütlerini dinlememiz gerekiyor. Spor da hayatın olmazsa olmazlarından biri. Mevcut spor hizmeti verilen yerlerden istifade edelim.İlçemizde SAVAŞ ticaret’in Pazar yeri yolu kenarında yaptığı güzel bir spor salonu var.Salon sporu olarak buradan  özellikle ev hanımlarının pandemi  kurallarına göre yararlanmasını tavsiye ederim. Ayrıca  evlerimizde basit sporları yaparak monoton hayatımızı biraz renklendirelim. Sağlık için sporun önemini her gün uzmanlardan dinliyoruz. Lütfen kulak verelim. Dengeli beslenip en azından her gün yürüyüş yapmayı  ihmal etmeyelim.    Atalarımızın  dediği gibi : 

       Spor hayata tutunmanın bir dalıdır. 

       Sporsuz bir millet gerilemeye mahkûmdur.

       Spora ayırdığın zamanı sağlıktan geri kazanırsın.

        Her işinizi, planınızı erteleyin ama sporunuzu asla ertelemeyin. ..

          Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.(Atatürk)

         Bu hafta ilçemizde spor diyerek sizlere sporla ilgili bilgiler vermeye çalıştım.Sürçülisan etmişsek af ola. “Bir gazete, yalnız haberleri olduğu gibi veren bir şey değildir. Onun amacı insanları düşündürerek, kızdırarak o konuda bir şey yapmaya özendirmelidir.” ( Mark Twain) 

           Şimdilik hoşça kalın, dostça kalın.

2909 kez okundu.

İlçemizde Spor – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam