Veli VERGİLİ

KORONA’NIN GÖLGESİNDE – Veli VERGİLİ

service

            Değerli okurlarımız;  geçen hafta  YIĞILCANIN SESİ gazetesindeki bu köşemde, yazmaya başlamış ,size merhaba demiştim.Gazeteyi gazeteciler yazar okuyucular yazdırır diye bir söz dile getirmiştim.Öncelikle gerek sosyal medyada,gerek gazetemizde yaptıkları yorum ve destekleri  için okuyucularımıza, dostlara,öğretmen arkadaşlara ve öğrencilerime çok teşekkür ediyorum.İyi ki varsınız. Sizlerin bu destek  mesajları  ve dilekleriniz bana daha çok sorumluluk yükledi. Artık daha çok beyin fırtınası yapıp düşünmem, daha çok okumam ve araştırmam gerekiyor.Bu  hafta;  KORONA’NIN GÖLGESİNDE  diye yazıma başladım. Hepimizin hayatına 2020 yılı Şubat ayında giren bu KORONA ,kabus gibi  üzerimize çöktü ve  her şeyi değiştirdi.İlkokulda Tarih çağlarını  milattan önce.milattan sonra diye öğrenmiştik .Bundan sonra geçmişi anlatırken ,Korana’dan önce,Korana’dan sonra diyeceğiz belkide. 15  Şubat da okullarda 2020-2021 yılı ikinci dönemi başladı ama nasıl başladı,Korana’nın gölgesinde.13 Şubat da mübarek üç aylar başladı ama nasıl Korana’nın gölgesinde. Geçen  hafta sosyal medyalarda güzellikler de yaşadık.Önder ATASOY öğretmenimiz Düzce den,Yılmaz ÖZCAN öğretmenimiz Bolu dan canlı müzik yayınları yaptılar.Onlara emekleri için teşekkür ederiz. Yine Alman ya daki  gururumuz Aydın YİĞİT İn  yeni  klipini izledik.Her üç evladımızı tebrik ederim..Yığılca bu gençlerle gurur duyuyor.Ara Sıra imamlarımız canlı yayınlar yapıyor inşallah 13 Şubatta başlayacak üç aylarda ve kandil gecelerinde onları dinleyeceğiz. Bu tür etkinlikler soğuk kış gecelerinde hele bu dönemde içimizi ısıtıyor.Emeği geçenlerden Allah razı olsun.Bunların coğu KORONA yüzünde zor şartlarda yapılıyor.Yine 9 Şubat ‘’Dünya Sigarayı bırakma günü ‘’idi. Bu Korana günlerinde sigara içenlerin çok büyük tehdit altında olduğunu umarım tiryakiler anlamıştır..Mümkünse dostlarımız bu illetten kurtulup Korana’nın gölgesinde yaşamasınlar.

 Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, Ağaç dik on yıl sonrası ise tasarladığın,

 Ama yüz yıl sonrası ise düşündüğün, halkı eğit.

 Balık verirsen bir kez doyurursun halkı,Öğretirsen balık tutmasını hep doyar karnı.

        Yukarıda i Çinli bir şairin dizelerinde yazdığı gibi yüz yıl sonrası için insanların eğitilmesi fikrini bize anlatıyor.Bu yazı çoğu okulun girişinde duvarlarda yazılıdır. Zaman çok hızlı  geçiyor. Eğitimde okuldan başladığına göre 2020-2021 yılı ikinci dönemi  KORANA’NIN GÖLGESİNDE başladı.Bakalım bu sözde anlatılmaya çalışılan ana tema eğitim kurumlarında  nasıl devam edecek. Malum olduğu gibi ,Öğretmenler,anne babalar ve  çocuklar bu dönemi sabırsızlıkla bekliyordu. İlçemiz olarak ,Konunun muhatabı  İlçe Milli Eğitim Müdürü ile yaptığım görüşmede   15 Şubat 2021 Pazartesi günü hava muhalefeti olmazsa merkezdeki MEVLANA İlkokulu dışındaki Ana okulu , Ana sınıfları ile ilkokullarda öğle yemeği olmadığı için Öğle’ye kadar beş gün YÜZ YÜZE eğitime geçileceğini , diğer okulların bakanlığın duyurusu na göre açılacağını,her öğrencinin okulda HES kodu ile sorgulanacağını söyledi. Taşımalı gelecek öğrencilerin araç planlamalarının yapıldığı, her türlü güvenlik ve sağlık tedbirlerinin alındığını, velilerin de çocuklarını okula gönderirken gerekli özen ve dikkati göstermeleri gerektiğini söyledi. Eğitim emekçileri yöneticiler,öğretmenler,yardımcı personeller  ve velilerimize Allah kolaylık versin.Çok dikkat etmemiz gerekiyor.Özellikle okuldan gelen çocukların kontrolü ve bakımı  hijyen kurallarına göre yapılmalı,bu dönemde çok dikkat etmeliyiz.Çocuktan o günkü yaşantısı ile ilgili bilgi isteyiniz.Bir kişinin ihmali tüm topluma zarar verebilir.Sene başındaki gibi virüs tekrar hortlarsa bu sene de çocuklarımıza zehir olur. Okulda çocukların birbiri ile fiziksel temasları bu pandemi  mücadelesinde gerçekten çok zor.Yöneticilerin  ve öğretmenlerin çok dikkatli olması lazım .  Öğretmenler bu uzaktan eğitimden  hoşnut değil.Çünkü onlar öğrenciyle iç içe gönül birliği içinde bir yaşama göre yetiştiler.Bir gazeticinin onlarla ilgili yazdığı görüşü şiddetle kınıyorum.Öğretmeni tanımadan bu tür yayınlar toplumda nefret uyandırıyor.Hiç bir öğretmen uzaktan eğitimi mecbur olmasa yapmak istemez.O çiçeklerine dokunup sulamak ve en güzel şekilde yetiştirmek ister..Bu duygu öyle bir duygudur ki ancak yaşamakla tadına varılır.Bir öğretmen olarak emeklide olsam hala geceleri rüyalarımda bile o çocuklar var.Çocuklar okulda olmadığı zamanlarda yönetici olduğumuz için okula gittiğimde; okul yuvasız kuşlar gibi idi.Gelen  misafirlere hep bunu söylerdim.Bahçede kuşlar ötmeyince burası çekilmiyor derdim.Şimdi  emekli olduktan sonra  o  kuşların sesine hasret kaldık.Şu anda çalışan öğretmenlerin aynı duygular içinde görevlerini yaptıklarını,o mini mini çiçeklerini ne kadar itina ile yetiştirdiklerini  biliyor onlara kolaylıklar diliyorum..Emekli olan öğretmenler hep o çocukları özlüyoruz.Bundan sonra sadece Şarkılarla avunacağız.

Bırakma ellerimi                  Artık Bülbül ötmüyor

 Bırakma yalnız beni             Gül dolu penceremde

                                     Son defa seyredeyim           Yalnız hatıran kaldı,

  O yaşlı gözlerini.                    Boş kalan çerçevede

İşte değerli okuyucular ve dostlar öğretmenlik böyle bir şey.O anlatılmaz yaşanılır.Ben kırk yıl doyasıya yaşadım.Bu gün yeni bir mesleğe başlasam ,yine onu seçerim.Selam olsun bu Korono ‘nun  gölgesinde ikinci döneme, kimisi yüz yüze ,kimisi uzaktan eğitimle başlayan  gönül dostlarıma.

Benim o hatıralarım mazide kaldı lakin bundan sonra tabi ki  yaşadığım sürece bu alanda insanlara yardımım devam edecek.Gazetede yazmaya da onun için başladım.Belki bu sayede yukarıdaki şiirdeki gibi ‘’Bir yıl sonra ekilen ürün,on yıl sonrası için dikilecek  fidanlar ve Balık verip karnını doyurmak yerine insanlara balık tutmasını öğretirim diye düşündüm.Tabi  yüz yıl sonrası için ölünceye kadar görevimiz devam edecek.

         Değerli okuyucular, okullarla ilgili haberleri basından takip ediyorsunuz.Ben yne de burada birkaç hatırlatma yapayım.Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavları başvuruları 8 Şubat da başladı 26 Şubat a kadar devam edecek.5,6,7,8,9,10,11.sınıflarda  çocuğu olup başarılı olanların  çocukları başvursun.Sınav 25 Nisan da yapılacakmış ..4 Şubat 2021 de başlayan YKS (Üniversite Sınavı ) başvuruları da 2 Martta sona erecek.Sınav ise Haziran ayında yapılacakmış.Üniversite sınavları ile ilgili Yığılca Halk Eğiti Merkezinde kurslar açılmış.Öğrencilerimiz başvursa iyi olur.8 sınıfların gireceği Liselere Geçiş sınavı müracatları Nisan ayında başlayacakmış.Bunun hazırlıkları okullarda başladı.Lakin ilgili kurslara yeterli müracat yapılmamış.Öğrenci velilerimiz durumu iyi olan çocuklarını mutlaka bu yetiştirme kurslarına göndersinler.

             Değerli okuyucular ; Zaman bir sel gibi akıyor.Kainat ömür sayfalarını doldurmakla meşgul. Daha dün gibi Corona günlerinde başlayan  Rahmet,Bereket,Mağfiret ve Fazilet mevsimi

üç aylar  yine onun gölgesinde ,13 Şubat 2021 Cumartesi günü . başladı.Yine geçip gidecek.İnsan ömrü de öyle  Hani Dedelerimiz,Ninelerimiz,Hani annemiz babamız,Hani yitirdiğimiz dostlarımız kardeşlerimiz.Hani  servetlerine mevkilerine güvenenler ,Hepsi bir bir gittiler.Kara toprak hepsini bir bir bağrına çekti.Dünyada iken bir sineğin ısırmasına tahammül edemiyenler neredeler.Cumartesi günü başlayan bu üç aylar;Recep,Şaban,ve Ramazan bu gidenlerin gittikleri yere gitmeden son hazırlığımız olabilir.Hele bu aylardaki Kandil geceleri bizim için iyi bir fırsat.Peygamberimiz (SAV) hürmetine Allah’ü  Azimüşan’ın nimet,rahmet ve mağfiretinin müminlere ihsan edildiği gece olan REGAİP KANDİLİ 18 Şubat Cuma gecesi kutlanacak.Şimdiden tüm okuyucularımızın kandilini kutlarım.10 Mart da Mİ’RAÇ gecesi,27 Mart da BERAT kandilini kutlayıp 13 Nisan da Ramazan ayı başlayacak.8 Mayıs da Kadir gecesinden sonra inşallah13 Mayıs da Ramazan bayramını kutlayacağız.Bu KORONA’NIN GÖLGESİNDE inşallah hepimiz kavuşuruz.Bu arada bu hafta karlı ve soğuk bir hafta yaşıyoruz.Ama şairinde dediği gibi Kışın sonu bahardır.19-20 Şubat 2021 de İlkbahar’ın müjdecisi olan Cemreler düşmeye başlıyor.Önce havaya sonra suya ve toprağa derken inşallah güzel günler yakın.Bir de insanların gönlüne düşse .Yalnız hala Korana ‘nın gölgesindeyiz.Cahit KÜLEBİ ‘nin dediği gibi;

Şimdi Tarlalarda Güneş vardır,Karlar donmuştur otların ucunda,

Artık Akşamları dinlenemem başım avuçlarımda

İçi korku dolu Kış gecesi,Hiç yatağın yokmu sıcak,

Dağları dolduran kır çiçeği,Hangi rüzgarlar seni koklayacak.

Hala dikkat etmeli.bu zor günler geçinceye kadar Maske,Mesafe  ve Temizliğe dikat emeliyiz.

     65 yaş üstündeki büyüklerimiz Korona aşılarını olmaya başladı.İnşallah yararını görürler.Sıramız gelince bizde olacağız inşallah.Bu arada geçek hafta Irak’ın kuzeyinde   Garo bölgesinde  üç vatan evladını kaybettik.Ardında gelen kötü haber yüreğimizi daha çok dağladı.13 vatandaşın kaçırılıp infaz edilimesi ,hiçbir vicdana ve insanlığa sığmaz.Nerede insan hakları savunucuları. Masum insanları katletmek hiçbir kitapta yazmaz.Allah şehitlerimize rahmet eylesin.Hepimizin başı sağolsun .Geçen haftaki yazımda Kaymakam Abdullah KURT beyin ayrıldığını söylemiştim.Bu hafta içinde yeni Kaymakamımız  Umut PAZARCI  görevine başladı.Kendisine başarılar dilerim.İnşallah güzel hizmetler yapar.Belediye Başkanımız Rasim ÇAM ‘ın tedavisi devam ediyor.İnşallah tez zamanda tamamlanır.Bu haftada bana ayrılan kösemdeki  yazımın sonuna geldim.İlk yazımda gazeteciler Doğruları yazar demiştim.Bir dostum bunun tersini söyledi.Ben de kendisine bu tür gazeteciler menfaat  karşılığı Kalemini satanlardır dedim.Ben Yığılcanınsesi gazetesinde herhangi bir menfaat karşılığı yazmıyorum.Tüm okurların destek ve eleştirilerini bekliyorum.

Gazetecilik bir doğruya on yalan katmak değildir.

Gazeteci bağımsız, ilkelerine sâdık, özverili ve çağdaş olmalıdır.

Gazeteci bilgi ve özgürlük neferidir.

Korana ‘nın Gölgesinde insanlara bilgi haber vermeye çalışan gazetecilere selam olsun.

Korana’nın gölgesinde  çalışan ,Sağlıkçı ,Memur ve işçi emekçilerine  selam olsun.

Korana’nın Gölgesinde bu Vatan için çalışan tüm güvenlik güçlerine selam olsun.

Korana’nın gölgesinde çocuklarımız  için emek veren Eğitim çalışanlarına selam olsun.

Şimdilik  Korona’nın Gölgesinden  uzak, sağlıklı ve huzurlu olarak, hoşca  kalın ,dostça kalın

                                    Veli VERGİLİ………v.vergili@hotmail.com

6025 kez okundu.

KORONA’NIN GÖLGESİNDE – Veli VERGİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!