Yaşlanan Erkeğin Korkulu Rüyası: Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)

featured
service

Tıp Fakültemiz Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı ve Prof. Dr. Bora Büken, Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katılım gösterdi.

Konferansta Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alparslan Yüksel,  yaş artışıyla beraber görülme sıklığı artan rahatsızlıklardan biri olan iyi huylu prostat büyümesi (BPH=Benign Prostat Hiperplazisi) hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Benign Prostat Hiperplazisi’nin (BPH), yaşlanan erkekte alt üriner sistem semptomların (AÜSS) en sık nedeni olan patolojik bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, büyüyen prostatın idrar yolunda tıkanıklığa neden olmasının önemli bir faktör olduğunu kaydetti. 

Histolojik Benign Prostat Hiperplazisinin (BPH) yaşla birlikte arttığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, 41-50 yaş arası %20, 51-60 yaş arası %50 ve 80 yaş üzerinde %90 oranında görüldüğünü belirtti.

Hastalığın idrar yapma ile ilgili alt üriner sistem semptomlar, hematüri, idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşı ve böbrek yetmezliği şeklinde belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, anamnez, semptom skoru (IPSS) ve yaşam kalitesi, fizik muayene, laboratuvar, görüntüleme, ürodinamik incelemeler ve sistoüretroskopi yöntemleri ile hastaların değerlendirildiğini dile getirdi.

Prostat hacmi artışına bağlı olarak hastalarda 55 yaşında %25 ve 75 yaşında %50 oranında idrar yakınmalarında artış olduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, hastanın obstrüksiyonu gidermek, alt üriner sistem semptomlarını düzeltmek, yaşam kalitesini arttırmak ve BPH’ya bağlı komplikasyonları önlemek amacıyla yapılan gözlem, medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.  Tüm erkeklerin 50 yaşından sonra mutlaka yılda bir kez prostat muayenesi olması gerektiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Yüksel, “İyi huylu prostat büyümesinin yarattığı şikayetler dışında böbrek yetmezliğine kadar giden komplikasyonlar akılda tutulmalıdır. Tedavide en çok kullanılan bipolar TUR-P kliniğimizde de uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Konferans, Dr. Öğr. Üyesi Alparslan Yüksel’in katılımcıların sorularını yanıtlaması ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı’nın plaket takdimi ile sona erdi.

5468 kez okundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaşlanan Erkeğin Korkulu Rüyası: Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!