Veli VERGİLİ

İLKBAHAR’AKAVUŞTUK

featured
service

 Değerli Dostlar, Sevgili Okuyucular, geçen hafta yazdığım gibi bayramları bir arada kutlayıp,. hayatımızın en güzel mevsimi ilkbahara kavuştuk. Bana göre canı sağ olup bir sıkıntısı olmayanlar hep baharda yaşarlar. Ömrümüzün en güzel mevsimi olan İlkbahar çocukluk ve gençlik yıllarımızı temsil eder. Yaşlılık ise kışa benzer ardından bahar gelmez bir daha çiçek açmaz. Onun için İlkbahar dediğimiz ömrümüzün bu en güzel çağlarının kıymetini bilmek lazım. Ne mutlu ömrünü bahar mevsimi gibi yaşayanlara. İlkbaharda doğa kendiliğinden canlanırken kır çiçekleri orada, burada yol buldukları yerde cesurca açmaya çalışır.Yaşam sanki yeniden başlar. Bahçelerimiz ve tarlalarımızda ilkbahara kavuşunca bakım ister, özen ister, emek ister, nefes ister, güzel havalar ister. İhtiyacı varsa toprağını bitkilerini beslemeyi, zararlı haşerelere karşı hastalıklara karşı ilaçlanmayı ister. Bu hafta bu konu ile ilgili uzmanların görüşlerini alarak okuyucularıma ve dostlarıma yardımcı olmaya çalıştım.

             İlçemiz ilkbahar mevsiminin en güzel yaşandığı bir cennet köşesidir. Yemyeşil vadiler, şırıl şırıl akan dereleri, Yaylatepe’den Akçaöeren köyüne kadar uzanan orman bitki örtüsü ile sanki saklı cennettir. Hele son yıllarda tarlalarımızı doldurduğumuz fındık ağaçları halkımızın can damarıdır. İnsanlarımız fındık dallarına bakarak İlkbaharda hayal kurmaya başlar, fındıkta verimi iyi olursa hayalleri gerçeğe dönecek düşündüklerini hayata geçirecektir. Ama burada bir gerçek var : önce mevsim, sonra bakım. Mevsime gücümüz yetmez o Allah’ın bir lütfü ancak bakım bizim elimizde. Atalarımız “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bağa bak üzüm olsun, yemeğe yüzün olsun. ” demişler. Bakım için yardım alacağımız çevremizdeki komşularımız, dostlarımız var. Tarım ilçe müdürlüğündeki uzmanlar var. Hele son yıllarda çevremizde gönüllü çalışan ziraat mühendisleri var. Sorup danışmak lazım. Bin bilsen de bir bilene sor, demiş atalarımız. Bu yıl mart sonunda yağan kar ve ardından gelen don üreticilerimizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ama umutsuz olmamak lazım. Bizim bölgemizde fındık daha çok nisan sonu ve mayıs ayında döküyor.İnşallah az da olsa Allah yine verecektir. Ama bizim de bakım konusunda gereğini yapmamız lazım. Bunun için uzmanlara sorduğumda : ağaçların toparlanması için aminoasit, bor, çinko, fosfor ve potasyum içerikli yaprak gübrelerinin mayıs başında atılmasını;  bakımlarının yapılıp, mevsimlik gübrelerin verilmesini öneriyor. Neredeyse her yıl bu mart ve nisan aylarında bu don sıkıntısını yaşıyoruz. Onun için ya mevcut tarlaları sigorta yaptırmalı ya da geç döküm yapan fındıkları dikmek daha doğru olacaktır. İnşallah ilkbahara kavuştuğumuz bu günlerde havalar normal seyrine döner insanlarımız hayallerine kavuşur.

               Haberin var mı taş duvar / Demir kapı, kör pencere / Yastığım, ranzam, zincirim / Uğruna ölümlere gidip geldiğim / Zulamdaki mahzun resim / Haberin var mı / Görüşmecim, yeşil soğan göndermiş / Karanfil kokuyor cıgaram / Dağlarına bahar gelmiş memleketimin. Şairin dediği gibi bahar gelmiş Yığılcam’a. Şöyle doyasıya nefes almak, yaşamak gibi yaşamak isterim. Her yer güzel rengarenk binbir çiçek açsın ve hep aydınlık olsun, pırıl pırıl olsun gökyüzü. Peki yaşamımız, yaşam dünyamız, hayat bahçemiz? Bahar kapıda, kapı aralık, heyecanla karşılamaya hazırız ve bekliyoruz. Yaralarımız sarılsın, iyileşelim istiyoruz. Kara bulutlar dağılsın ve hepimizin hayatı hep bahar olsun, Mevsim ilkbahar olunca / Çiçekler açar gonca gonca /  Doyum olmuyor bakınca / Nisan yağmuru, mayıs çiçeği getirir ve toprak, çiçeklerle güler. Elbet tüm üzüntülerin sonu mutluluk olacaktır. Tıpkı kışın sonu bahar olduğu gibi. Huzurun ve mutluluğun adıdır bahar mevsimi. Her kışın yüreğinde titreyen bir ilkbahar vardır. Her gecenin örtüsünün arkasında tebessümle bekleyen bir şafak vardır. Aydınlık, huzurlu, sağlıklı, mutlu, bir bahar havası gibi  mis gibi : eşitlik, adalet, hak, hukuk, kardeşlik, özgürlük, refah kokulu ve herkese hep bahar vadeden güzel günler dilerim. Dargınlıklar, düşmanlıklar, dertler hastalıklar hepimizden uzak, sevdiklerimiz hep yanımızda olsun. Gelecek günlerimiz aydınlık olsun. Sağlıkla, dostça kalın; hoşça kalın.

İLKBAHAR’AKAVUŞTUK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Yığılcanın Sesi Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam